Linkovi

12. svibnja


12. svibnja
12. svibnja

1975. - kambodžanska ratna mornarica zarobila američki trgovački brod Mayaguez

Dvanaestog svibnja 1975, kambodžanska ratna mornarica zarobila je američki trgovački brod “Mayaguez”. Vlada Crvenih Kmera u Phnom Penhu tvrdila je da se brod nalazio unutar kambodžanskih teritorijalnih voda. No, brod se nalazio nekih 90 kilometara od kambodžanske obale kada je otet. Američki predsjednik Gerald Ford ovu je otmicu nazvao “činom piratstva”, i zahtjevao trenutačno oslobađanje broda i njegove posade.

Nakon dva dana šutnje od strane kambodžanske vlade, američke mornaričke snage oslobodile su posadu i brod. Predsjednik Gerald Ford objavio da je operacija spašavanja bila uspješna.

"Prema mojoj zapovjedi, američke su se snage večeras ukrcale na brod “Mayaguez” i usidrile ga na otok Kok Tang, oslobodivši tako posadu i brod koje su kambodžanske snage otele ilegalno. Ja sam upravo primio infomaciju da je cjelokupna posada, kao i plovilo spašeno", izjavio je tom prilikom predsjednik Ford.

On je kasnije izjavio da je djelovao brzo i odlučno imajući u vidu primjer sjevernokorejske otmice američkog mornaričkog broda “Pueblo” 1968. godine. U tom je slučaju komunistička vlada otela “Pueblo” izvan teritorijalnih voda Sjeverne Koreje, i držala američku posadu taocima skoro godinu dana.

XS
SM
MD
LG