Linkovi

7. svibnja


7. svibnja
7. svibnja

1945. - Njemačka se bezuvjetno predala savezničkim snagama u Drugom svjetskom ratu

Sedmog svibnja 1945.godine, Njemačka je kapitulirala i bezuvjetno se predala savezničkim snagama u Drugom svjetskom ratu. General Dwight Eisenhowr, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga, nije nazočio ceremoniji u privremenom zapovjedništvu, koje je bilo smješteno u jednoj školi u Reimsu, u Francuskoj. Naime, on se odbio sastati sa njemačkim predstavnicima prije nego su oni potpisali dokument o predaji. Uvjeti predaje nalagali su da se svi njemački vojnici, mornari i piloti predaju najkasnije minutu nakon ponoći slijedećeg dana.

General Eisenhower objavio je da je saveznička misija ispunjena u 2 sata i 41 minutu po lokalnom vremenu, sedmog svibnja 1945. godine. Ratom izmučeni narodi u savezničkim zemljama slavili su kraj onog što je američki predsjednik Harry Truman nazvao najgorim uništavanjem i vojnim sukobom u povijesti.

Predsjednik Truman iz Washingtona se obratio Amerikancima i objavio vijest da je postignut mir.

“Ovo je pobjedonosan trenutak ispunjen poštovanjem. Volio bih da je predsjednik Franklin D. Roosevelt poživio da dočeka ovaj dan. General Eisenhower obavjestio me da su se njemačke snage predale Ujedinjenim narodima. Zastave slobode vijore se diljem Europe”, rekao je tom prilikom predsjednik Harry Truman.

Nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1945 godine, Japan se također predao, čime je okončan Drugi svjetski rat.

XS
SM
MD
LG