Linkovi

29. travnja


29. travnja
29. travnja

1945. - oslobođen nacistički koncentracijski logor Dachau

Snage Treće armije generala Georgea Pattona 29. travnja 1945. oslobodile su zloglasni nacistički koncetracijski logor Dachau, u istoimenom gradu u njemačkoj Bavariji. Američki su osloboditelji našli oko trideset tisuća izgladnjelih i bolesnih ljudi, kao i nebrojene posmrtne ostatke, unutar ovog logora ograđenog bodljikavom žicom, nedaleko Minhena.

1933. godine, Dachau je bio prvi koncentracijski logor kojeg je nacistička Njemačka utemeljila kako bi u njemu držala političke zarobljenike. Kasnije je postao logor za prisilni rad, kao i centar za medicinska istraživanja, u kojem su nacistički doktori provodili užasne eksperimente nad stotinama zatvorenika.

Za vrijeme svoje posljednje godine postojanja, Dachau je bio važan dio nacističkog stroja smrti koji je uništio oko šest milijuna Židova diljem Europe. Samo je dolazak američkih snaga spriječio naciste u pogubljenju preostalih zatvorenika u ovom logoru. U svom govoru 1984. godine, tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan prisjetio se logora Dachau i drugih sličnih njemu.

“Ne smijemo dopustiti da nemjerljive strahote Holokausta budu dehumanizirane, te da se o njema govori klinički i bez osjećaja, kao i da njihova važnost bude izgubljena u ovoj i sljedećim generacijama”, rekao je predsjednik Reagan, te je dodao da se strahote nacizma u Drugom svjetskom ratu moraju zapamtiti kako bi se spriječila slična stradanja u budućnosti.

XS
SM
MD
LG