Linkovi

22. travnja


22. travnja
22. travnja

Obilježen prvi Dan Zemlje

Dvadesetdrugog travnja 1970. godine, aktivisti i vladine ustanove diljem Sjedinjenih Država priredile su zabavu u ime našeg planeta, i nazvali je “Dan Zemlje”. Bila je to prva masovna priredba kojom se željelo povećati svijest o problemima zagađenja prirodnog okoliša. Na Petoj aveniji u New Yorku održana je dvosatna parada, a više od deset milijuna školske djece na taj je dan imalo posebna predavanja o važnosti očuvanja prirodnog okoliša. Čak je i američki Kongres na taj dan prestao sa radom, kako bi njegovi članovi mogli sudjelovati u svečanostima u svojim saveznim državama.

Deset tisuća ljudi okupilo se na travnjaku National Malla, oko Washington monumenta u glavnom američkom gradu, kako bi pozvali vladu da poduzme značajnije korake na očuvanju okoliša.

Jedan od organizatora Dana Zemlje, James Farmer, utemeljitelj organizacije za borbu za građanska prava, "Congress of racial equality", tom je prilikom izjavio:

"Svi mi u ovome imamo podjednakog udjela, jer ako ne spasimo naš priodni okoliš, i naš planet, onda sve ono što radimo na polju građanskih prava, ili na polju smanjenja siromaštva, nema nikakvog značenja, jer ćemo biti sučeljeni s jednakošću istrebljenja i bratstvom groba", rekao je James Farmer na prvoj proslavi Dana Zemlje.

U godinama nakon prvog obilježavanja Dana Zemlje, svečanosti su se održavale svake godine u Sjedinjenim Državama, kao i širom svijeta. Učitelji, učenici, zabavljači, političari, kao i obični građani počeli su obraćati više pažnje na prirodni okoliš. Ono što se činilo čudnim 70-ih godina prošlog stoljeća - briga za naš zrak, vodu, i ostale prirodne resurse - vremenom je postalo dio naše svakodnevnice.

XS
SM
MD
LG