Linkovi

21. travnja


21. travnja
21. travnja

1898 - Sjedinjene Države ušle u rat protiv Španjolske

Dvadesetprvog travnja 1898. Sjedinjene su Države ušle u rat protiv Španjolske, kako bi Kubi pomogle u dobijanju neovisnosti. Privatni i javni izvori u Sjedinjenim Državama već su neko vrijeme pomagali revolucionarima na Kubi u njihovoj borbi, opskrbljujući ih oružjem, streljivom i novcem.

No, direktna američka umješanost počela je nakon što su Sjedinjene Države okrivile Španjolsku za uništenje ratnog broda USS Maine u luci u Havani, na Kubi. Premda nije proneđen niti jedan dokaz da je Španjolska bila umješana, neke su američke novine istoristile ovaj incident kako bi u Sjedinjenim Državama pobudile podršku za ulazak u rat.

Njujorški novinski izdavač William Randolph Hearst, poslao je poznatog umjetnika Fredericka Remingtona na Kubu, kako bi napravio skečeve bitke. No, kada se bitka nije dogodila, Remington je poslao telegram tražeći savjet Iz New Yorka. Hearst mu je odgovorio – ti napravi slike, a ja ću stvoriti rat! Slično ovome, i španjolske su novine iskazale nacionalne strasti.

Američka je javnost osudila Španjolsku, i podržavala kubanske odmetnike. Više od dvije tisuće američkih vojnika poginulo je za ovog desetotjednog rata, no relativno mali broj njih umro je kao rezultat neprijateljskih okršaja. Većina ih je podlegla malariji i ostalim tropskim bolestima.

Četiristo godina staro španjolsko kraljevstvo propalo je zbog ovog rata, a Sjedinjene su Države postale svjetska sila, dobivši kontrolu nad Portorikom, Filipinima i pacifičkim otokom Guam.

XS
SM
MD
LG