Linkovi

20. travnja


20. travnja
20. travnja

Masakr u srednjoj školi Columbine

Dvadesetog travnja 1999. u srednjoj školi Columbine u Littletonu, u saveznoj državi Colorado, dva tinejdžera, naoružana puškama i bombama, ubila su dvanaeastoro učenika i jednog nastavnika, a potom su počinili samoubojstvo. Više od tridesetoro ljudi je ranjeno od čega neki kritično. Bio je to najgori slučaj nasilja američkih učenika u njihovim školama. Lokalne i savezne policijske snage evakuirale su školu, te provele istragu. Uz tijela ubijenih, od kojih se većina nalazila u školskoj knjižnici, pronađeno je nekoliko komada oružja i bombi. Jedna je bomba eksplodirala u knjižnici, a jedna u automobilu na školskom parkiralištu.

Većina ubijenih učenika bili su sportaši, koji su najčešće vrlo popularni među svojim vršnjacima u srednjim školama. Počinitelji ubojstava, osamnaestogodišnji Eric Harris, i sedamnaestogodišnji Dylan Klebold, bili su dio manje grupe društveno izoliranih i neprilagođenih učenika u ovoj srednjoj školi, od kojih su neki bili zainteresirani za nacističke ideje.

Napad se, inače, dogodio na rođendan nacističkog vođe Adolfa Hitlera, a veličina arsenala kojim su počinitelji raspolagali dovela je do zaključka da je ovaj napad bio planiran već duže vrijeme.

Na internetskim stranicama, Harris je detaljno opisao upute za sastavljanje bombe, a policijaci su pronašli 51 bombu u okolici škole, te u njegovu domu. Ubojstva u srednjoj školi Columbine izazvala su nove zabrinutosti kod mnogih Ameriknaca glede izolacije mladih ljudi, te su ponovno otvorila kontroverzu o problemu odveć jednostavnog pristupa nabavci oružja.

XS
SM
MD
LG