Linkovi

8. travnja


8. travnja
8. travnja

Kongres Sjedinjenih Država utemeljio WPA

Osmog travnja 1935, Kongres Sjedinjenih Država utemeljio je program Works Progress Administration, poznatog pod skraćenicom WPA. Bila je to ideja predsjednika Franklina Roosevelta, kako bi se Amerikancima pomoglo u vrijeme Velike ekonomske depresije. Ovaj savezni program je uposlio više od osam i pol milijuna ljudi, prije nego je okončan 1943 godine.

Savezni projekt za pisce bio je jedan od nekoliko elemenata unutar ovog programa, koji je uposlio ljude s umjetničkim talentima. Neki od najpoznatijih pisaca bili su uključeni u ovaj program: Saul Bellow, John Cheever, Ralph Ellison, May Swenson, Margaret Walker i Richard Wright. Na samim počecima projekta za pisce, jedno od značajnih ostvarenja bilo je serijal vodiča kroz američke savezne države, koji je nudio živopisne prikaze života u Sjedinjenim Državama. Ova se izdanja smatraju klasicima americane, i do danas su jedno od najpoznatijih ostvarenja Projekta za pisce. Još jedno od značajnih ostvarenja ovog programa jesu i životne priče više od deset tisuća muškaraca i žena iz različitih dijelova zemlje, iz različitih etničkih grupa, te različitih zanimanja. Danas su istraživačima dostupne više od tri tisuće ovih rukopisa.

WPA je također sponzorirao i savezni projekt za kazalište, koji je upošljavao nezaposlene glumce, glazbenike, i ostalo kazališno osoblje, koji su izvodili klasične i moderne predstave, uključujući i Orson Wellesovu produkciju "Mcabetha". Premda se ovaj program većim dijelom smatrao uspješnim, državno financiranje kazališnih aktivnosti izazvalo je političku kontroverzu. Godine 1939. Kongres je ukinuo financiranje za WPA.

Jedno od vrlo uočljivih nasljeđa ovog programa jest i niz murala koji se mogu naći u javnim zgradama, kao što su pošte. Nekoliko ih se nalazi i u zgradi Glasa Amerike ovdje u Washingtonu. No, ove murale nije sponzorirao WPA. Naime, Ministarstvo financija izdvojilo je novac kako bi se umjetničkim djelima ukrasile značajne javne zgrade, uključujući i zgradu Glasa Amerike, koja je izgrađena 1939 godine. Dok je WPA sponzorirao umjetnike isključivo kako bi im se pomoglo da prežive ekonomsku depresiju, umjetnici koje je sponzoriralo Ministarstvo financija izabrani su tako što su pobijedili na rigoroznim natječajima na razini cijele zemlje.

XS
SM
MD
LG