Linkovi

7. travnja


7. travnja
7. travnja

Sjedinjene Države prekinule diplomatske odnose s Iranom

Sedmog travnja 1980 godine, Sjedinjene su Države prekinule diplomatske odnose s vladom koja je tada kontrolirala Iran. Predsjednik Jimmy Carter je izjavio da su se Sjedinjene Države odlučile na ovaj potez jer je iranska vlada odbila preuzeti američke taoce od takozvanih “militantnih studenata”. Naime, u studenom 1979., Iranci su napali američko veleposlanstvo u Teheranu, te diplomatsko osoblje u njemu uzeli za taoce. Predsjednik Carter rekao je da Sjedinjene Države iranskog čelnika Ayatollu Ruhollaha Khomeinija i njegovu vladu smatraju odgovornima za sigurnost zatočenog osoblja američkog veleposlanstva.

“Ovime se potpuna odgovornost za kontinuirano ilegalno zadržavanje nedužnih talaca stavlja na Ayatollu Khomeinija i Revolucionarno vijeće. Iranska vlada više ne može izbjeći potpunu odgovornost tako što će se skrivati iza militanata u veleposlanstvu", izjavio je predsjednik Carter.

Predsjednik Carter proveo je veći dio ostatka svog predsjedničkog mandata pokušavajući osigurati puštanje taoca na slobodu. Pedesetdva Amerikanca su napokon puštena na slobodu 20. siječnja 1981., nakon što su obje strane pristale na kompleksni dogovor. Ovo se oslobađanje dogodilo na dan kada je predsjednik Carter predao predsjedničku dužnost Ronaldu Reaganu.

XS
SM
MD
LG