Linkovi

6. travnja


6. travnja
6. travnja

Sjedinjene Države objavile rat Njemačkoj

U ranim jutarnjim satima šestog travnja 1917, Kongres Sjedinjenih Država odobrio je objavu rata Njemačkoj. Rasprava u Zastupničkom domu trajala je skoro čitav dan. Senat je već ranije odobrio rezoluciju s 82 glasa za, i šest protiv. Glasovanje u Zastupničkom domu okončano je s 373 glasova za, te 50 protiv objave rata. Objava rata očekivala se nakon što je predsjednik Woodrow Wilson poslao pismo Kongresu četiri dana ranije. Predsjednik Wilson, koji je 1916. pobijedio na predsjedničkim izborima pod sloganom da je Ameriku uspio držati podalje od rata, sada je, u svom pismu Kongresu, napisao da Sjedinjene Države neće izabrati put predaje u sukobu sa Njemačkom, te je dodao da svijet mora postati sigurno mjesto za demokraciju.

Kao podršku ratu, zabavljač George M. Cohen napisao je pjesmu pod naslovom “Over There”, koja će postati popularni napjev kojim se poticala podrška ratu.

Ulazak Sjedinjenh Država u rat pridonio je preokretu omjera snaga u ratu. Ono što je nazvano - kako će vrijeme pokazati, nažalost pogrešno - ratom koji će okončati sve ratove, završilo je pobjedom Sjedinjenih Država i njezinih saveznika u studenom 1918. godine.

XS
SM
MD
LG