Linkovi

29. ožujka

  • Vijesti Amerike

29. ožujka

Posljednje američke borbene snage napustile Južni Vijetnam

29. ožujka 1973. posljednje američke borbene snage napustile su Južni Vijetnam. Njihov odlazak bio je dio Pariškog mirovnog dogovora s komunističkom vladom Sjevernog Vijetnama. Tisuću američkih vojnika, koji su bili dio združene vojne komisije ostali su u zemlji kako bi osigurali američko veleposlanstvo u Sajgonu. No, dvije godine kasnije, u travnju 1975. godine, ove postrojbe, kao i osoblje američkog veleposlanstva, napustili su Sajgon, pred navalom snaga Sjevernog Vijetnama, koje su ušle u Južni Vijetnam, prekršivši tako mirovni sporazum.

Slike ubrzanog odlaska helikoptera sa krova američkog veleposlanstva u Sajgonu urezane su u sjećanje mnogih Amerikanaca. Ondašnji glasnogovornik Bijele kuće, Ron Nessen pročitao je tom prilikom izjavu predsjednika Geralda Forda, o kraju američkog učešća u ratu u Vijetnamu.

"Ovim se zatvara jedno poglavlje američkog iskustva. Predsjednik je zamolio američke građane da zatvore ovo poglavlje, da ne žive u prošlosti, te da gledaju prema budućnosti i mnogim zajedničkim ciljevima, i da rade zajedno na postizanju onoga što je još uvijek ispred nas", rekao je Ron Nessen.

XS
SM
MD
LG