Linkovi

29. ožujka


29. ožujka
29. ožujka

Posljednje američke borbene snage napustile Južni Vijetnam

29. ožujka 1973. posljednje američke borbene snage napustile su Južni Vijetnam. Njihov odlazak bio je dio Pariškog mirovnog dogovora s komunističkom vladom Sjevernog Vijetnama. Tisuću američkih vojnika, koji su bili dio združene vojne komisije ostali su u zemlji kako bi osigurali američko veleposlanstvo u Sajgonu. No, dvije godine kasnije, u travnju 1975. godine, ove postrojbe, kao i osoblje američkog veleposlanstva, napustili su Sajgon, pred navalom snaga Sjevernog Vijetnama, koje su ušle u Južni Vijetnam, prekršivši tako mirovni sporazum.

Slike ubrzanog odlaska helikoptera sa krova američkog veleposlanstva u Sajgonu urezane su u sjećanje mnogih Amerikanaca. Ondašnji glasnogovornik Bijele kuće, Ron Nessen pročitao je tom prilikom izjavu predsjednika Geralda Forda, o kraju američkog učešća u ratu u Vijetnamu.

"Ovim se zatvara jedno poglavlje američkog iskustva. Predsjednik je zamolio američke građane da zatvore ovo poglavlje, da ne žive u prošlosti, te da gledaju prema budućnosti i mnogim zajedničkim ciljevima, i da rade zajedno na postizanju onoga što je još uvijek ispred nas", rekao je Ron Nessen.

XS
SM
MD
LG