Linkovi

25. ožujka


Katolička crkva u Saint Mary's City
Katolička crkva u Saint Mary's City

Brodovi sa enegleskim useljenicima koji će osnovati prvi grad u koloniji Maryland, doplovili do obale Sjedinjenih Država

25. ožujka 1634, dva mala engleska broda usidrila su se u jednom zaljevu na istočnoj obali Sjedinjenih Država, nedaleko mjesta gdje se rijeka Potomac uljeva u zaljev Chesapeake.

Brodovi, pod imenom Ark i Dove, doveli su oko dvije stotine kršćana, protestanata i katolika, koji su utemeljili grad Saint Mary’s City – prvi grad u koloniji Maryland. Povelja za utemeljenje grada, koju im je izdala britanska kruna, bila je prva koja je jednoj britanskoj koloniji dala pravo na neku vrst samouprave.

Na početku su prakticirali gradske sastanke kao način vladavine, na kojima su se dvaput godišnje sastajali svi muški stanovnici kolonije, kako bi glasovali po pitanjima poreza i zakona. Kasnije je ovaj oblik vladavine zamjenjen zastupničkim tijelom, koje je imalo dva doma, i koje je bilo ovlašteno da donosi zakone za cijelu koloniju. Jedan od prvih zakona koje su izglasali bio je onaj koji svim kršćanima garantira vjersku toleranciju.

Danas je Saint Mary’s City arheološko nalazište. Neke od originalnih zgrada restaurirane su, uključujući i kuću u kojoj su se zastupnici sastajali, i koja predstavlja prvu zgradu kapitola u saveznoj državi Maryland.

XS
SM
MD
LG