Linkovi

24. ožujka


24. ožujka
24. ožujka

Tanker Exxon Valdez nasukao se u Prince William Soundu izazvavši najgori izljev nafte u američkoj povijesti

24. ožujka 1989. došlo je do najgoreg izljeva nafte u američkoj povijesti, nakon što se tanker Exxon Valdez nasukao na greben u Prince William Soundu, u južnoj Aljasci. Oko 38 milijuna litara nafte iscurilo je u zaljev, nakon čega su vjetar i morske struje raznijeli naftu na oko 160 kilometara od izvora zagađenja. Oko tisuću i 100 kilometara obale bilo je zahvaćeno zagađenjem. Predviđa se da je oko pola milijuna ptica i životinja bilo teško ozljeđeno ili uginulo kao posljedica ove naftne mrlje.

Kasnije se doznalo da je Joseph Hazelwood, kapetan tankera Valdez, bio pod utjecajem alkohola u vrijeme kad se nesreća dogodila, te da je dozvolio pomorskom časniku koji nije bio valjano obučen da upravlja ogromnim tankerom. Oko godinu dana nakon nesreće, kapetan Hazelwood osuđen je zbog nehata prilikom upravljanja plovilom, te mu je određena globa od 50 tisuća dolara, a naređeno mu je da mora odraditi tisuću sati društveno korisnog rada. Kasnije mu je suspendirana i kapetanska dozvola.

Početkom 1991. godine, skoro dvije godine nakon ove nesreće, a pod pritiskom od strane udruga za zaštitu okoliša, kompanija Exxon pristala je platiti kaznu od 100 milijuna dolara, te na izdvajanje dodatnih milijardu dolara tijekom sljedećih 10 godina, za čišćenje ovog zaljeva.

No, kasnije te godine i vlada savezne države Aljaska, i kompnija Exxon odbile su ovaj dogovor. U listopadu 1991. Exxon je platio nešto manje od četiri posto od iznosa na koji je prvotno pristao, za čišćenja zaljeva. U srpnju sljedeće godine, više od tri godine nakon nesreće, sud u Aljasci odbacio je presudu kapetanu tankera Exxon Valez, Josephu Hazelwoodu, pozvavši se na jedan savezni zakon koji garantira imunitet pred zakonom za osobe koje prijave slučajeve izljevanja nafte.

XS
SM
MD
LG