Linkovi

23. ožujka


Patrick Henry
Patrick Henry

U govoru u Richmondu, u Virginiji, Patrick Henry izgovorio riječi koje su imale odijeka kroz čitavu američku povijest - "Dajte mi slobodu, il mi dajte smrt"

23. ožujka 1775, zastupnik iz Virginije, vatreni pobornik neovisnosti od Engleske, Patrick Henry, izgovorio je riječi koje su imale odijeka kroz čitavu američku povijest. Patrick Henry bio je ugledni zagovornik združene akcije svih ondašnjih kolonija protiv onog što je on nazvao “britanskom tiranijom”. Na sastanku u Richmondu, u Virginija, on je zahtjevao da se Virginia pridruži sjevernim kolonijama koje su zagovarale neovisnost, i u kojima je već počeo oružani sukob protiv Engleske. Donosimo ulomak iz govora Patricka Henryija:

"Sljedeći vihor koji zapuše sa sjevera donijet će do nas glasno zveketanje oružja. Naša su braća već na bojnom polju. Zašto mi ovdje dangubimo? Jesu li nam naši životi toliko dragi, ili naš mir toliko sladunjav da se mogu otkupiti cijenom okova i ropstva? Bože, ne dozvoli da bude tako! Ne znam što ćete vi ostali odlučiti za sebe, no što se tiče mene i mog života, ja kažem - dajte mi slobodu, il mi dajte smrt!"

Kao što se Patrick Henry i nadao, Virginia se pridružila ostalim kolonijama koje su se borile protiv Britanije. Stanovnici Vriginije izabrali su Particka Henryija za svog guvernera pet puta. Nakon rata, on se zalagao da se onima koji su za vrijeme rata ostali vjerni Engleskoj vrati njihova imovina, kao i njihova prava, smatrajući da će oni, usprkos svemu, ipak biti dobri građani nove države.

XS
SM
MD
LG