Linkovi

12. ožujka


12. ožujka
12. ožujka

1947. - Nova američka vanjsko-politička strategija koja je pozivala na ograničavanje komunizma

12. ožujka 1947. predsjednik Harry Truman objavio je novu strategiju američke vanjske politike koja je pozivala na ograničavanje komunizma. U svom govoru pred Kongresom, on je tražio od zakonodavaca da odobre financijska sredstava za Grčku i Tursku, kako bi se te dvije zemlje mogle boriti protiv komunističkih pobunjenika. Ova politika postala je poznata pod imenom “Trumanova doktrina”.

"Vjerujem da američka politika mora podržavati slobodne ljude koji se bore protiv pokušaja da ih ugnjetavaju naoružane manjinske grupe ili pak utjecaji izvana. Vjerujem također da moramo pomoći slobodnim ljudima da sami donesu svoje odluke, na svoj način. Ta pomoć treba biti prvenstveno u obliku ekonomske i financijske pomoći, koja je nužna za ekonomsku stabilnost i ispravne političke procese.", rekao je predsjednik Truman.

Američki se Kongres složio i izglasao financijsku pomoć Grčkoj i Turskoj u vrijednosti od 400 milijuna dolara. Trumanova doktrina postala je jedna od osnova američke vanjske politike u vrijeme Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG