Linkovi

SAD – Izrael: Šta misle mladi Amerikanci Jevreji!?


SAD – Izrael: Šta misle mladi Amerikanci Jevreji!?

Istraživanjem među studentima, američkim Jevrejima o njihovom odnosu prema Izraelu kao državi je utvrđeno da su suzdržani, pa čak i vrlo nezadovoljni izraelskom politikom prema Palestincima.

U junu je u magazinu "New York Review of Books" objavljen tekst Petera Beinarta u kojem autor iznosi stav da mladi Amerikanci Jevreji o Izraelu razmišljaju vrlo malo, gotovo nikako. Jedan od zaključaka istraživanja na koje se poziva autor teksta je da mnogi mladi Amerikanci Jevreji žele otvorenu i iskrenu diskusiju o Izraelu, uključujući i tretman Palestinaca pod izraelskom okupacijom. Bio je to povod, neposeredno pred najavljeni nastavak mirovnih pregovora najviših izraelskih i palestinskih zvaničnika, za razgovar sa Peterom Beinartom, jednom mladom Amerikankom Jevrejkom i jednim rabinom o odnosu mladih Amerikanaca Jevreja prema Izraelu.

I u najkraćem, ti razgovori su priča o tome da li su mladi Amerikanci Jevreji razočarani u Izrael i ako jesu.... zašto.

Peter Beinart
Peter Beinart

Mislim da sam pogodio u nerv. No, to me, međutim, uvjerava da postoji dubok osjećaj nezadovoljstva prema izraelskoj politici među mnogim američkim Jevrjejima“ - kaže autor teksta Peter Beinart.

U Sjedinjenim Državama živi oko 5 miliona Jevreja i to je najveća jevrejska zajednica izvan Izraela. Svojom brojnošću i uticajem snažna su osnova američke podrške izraelskoj državi.

Istraživanjem među studentima, američkim Jevrejima o njihovom odnosu prema Izraelu kao državi je utvrđeno da su suzdržani, pa čak i vrlo nezadovoljni izraelskom politikom prema Palestincima.

Ono sa čim bi se oni vezali su Izrael i ljudi koji drže do liberalnih i demokratskih vrijednosti“ - smatra Peter Beinart.

Mladi američki Jevreji, obuhvaćeni istraživanjem, žele mir među Izraelcima i Palestincima, pa čak pokazuju veliko razumijevanje za Palestince.

Danielle Stouck, studentica, iz jedne konzervativne jevrejske porodice, kaže:

Danielle Stouck
Danielle Stouck

Moja porodica i moji preci bili su ponosni na to što su Jevreji. Nastojali su uliti u sve nas jevrejske vrijednosti, voditi nas mlade u sinagoge toliko često koliko smo im mi htjeli dozvoliti.... Uvijek smo bili podsticani pitati sve o našoj vjeri i o tome što znači biti Jevrej.

Danielle je kao tinejdžerka više puta bila u Izraelu. U okviru tih putovanja bila je i u koncentracionim logorima iz Drugog svjetskog rata:

Nakon što sam shvatila svu grozotu holokausta, ja zaista vjerujem da su Jevreji zaslužili da imaju državu, da su zaslužili da imaju svoj prostor... Prošli smo kroz užas holokausta, izgradili državu, zaslužili je....

No, zbog vrijednosti koje su joj ulili njeni roditelji Danielle Stouck dovodi u pitanje izraelsku politiku. Prilikom posljednjeg boravka u Izraelu, radila je sa jednom Izraelkom arapskog porijekla i posjetila Zapadnu Obalu, gdje Izraelci nastavljaju graditi nova naselja. Saosjeća sa Pelastincima jer, kako kaže, vjeruje da se njihova prava krše:

Ako Izrael progoni i zlostavlja druge, to je veliki problem i ja to ne mogu ignorirati samo zato što je Izrael jevrejska država. Zapravo, to što je jevrejska država za mene ne znači da ne treba držati do vrijednosti sa kojima sam ja odrastala.

O tome je Danielle Stouck razovarala i sa njenim rabinom Stuartom Weinblattom. Rabin, pak, misli da američke liberalne vrijednosti, nisu istovremeno i jevrejske vrijednosti:

Stuart Weinblatt
Stuart Weinblatt

„Ja pokušavam da na mlade Jevreje prenesem osjećaj i uvjerenje da Izrael nije nešto bogom dano, nešto savršeno. Izrael postoji tek 62 godine i svakodnevno se bori za opstanak.

I idući korak dalje rabin Weinblatt, kaže:

Šta bi se desilo da armije svih arapskih zemalja koje okružuju Izrael uzmu slobodan dan i vojnici se udalje sa položaja? Ne bi se desilo ništa. Ali, ako bi se desilo da i svi izraelski vojnici koji brane granice istog dana imaju slobodan dan, vi znate kao i ja, šta bi se desilo. Došlo bi krvoprolića i masakra nad Izraelcima....Rabina Weinblatta brine da bi kritike mladih američkih Jevreja mogle štetiti opstanku Izraela. A ako mladi Amerikanci Jevreji ne podržavaju Izrael, analitičari se pitaju kolikog i kakvog bi to uticaja moglo imati na politiku Sjedinjenih Država prema Izraelu.

Američki predsjednik Barack Obama nedavno je istakao da su veze dvije zemlje neraskidive.

Hoće li ostati tako?

Rabin Weinblatt kaže da američki Jevreji trebaju, bez obzira na sve, podržavati Izrael:

Mislim da je sudbina Jevreja neraskidivo vezana sa sudbinom Izraela.

Danielle Stouck misli da najbolji način podrške Izraelu podrazumijeva propitivanje nekih aspekata američko-izraelskih odnosa:

Ja sam ponosna na naše naslijeđe i na naše tradicije. Ja sam ponosna na naše vrijednosti i moralna načela. Ali ne mogu biti ponosna na državu Izrael i ne mogu vjerovati da bi i Bog bio u cjelosti ponosan.

Ljeto u Sjedinjenim Državama izmiče, približavaju se veliki jevrejski praznici, stari Jevreji će se okupljati u sinagogama i izražavati njihovu podršku Izraelu.

Mladi Amerikanci Jevreji, studenti, su budućnost zajednice američkih Jevreja i veza Sjedinjenih Država sa Izraelom.

Za sada nije jasno kakav će biti njihov odnos prema Izraelu i u kom će pravcu ići.

XS
SM
MD
LG