Linkovi

Prvi američki baletan u ruskom baletnom ansamblu Boljšoi


Prvi američki baletan u ruskom baletnom ansamblu Boljšoi
Prvi američki baletan u ruskom baletnom ansamblu Boljšoi

David Hallberg postao prvi američki baletan koji se pridružio ovom svjetski poznatom baletnom ansamblu

Američki baletan David Hallberg u ovoj je sezoni jedan od prvaka baleta ruskog kazališta Boljšoi. On je prvi Amerikanac kojem je ukazana ta čast. 29-godišnjeg Davida Hallberga iz Rapid Cityja u Južnoj Dakoti nazivaju 'princem baleta'. On je nedavno postao prvi Amerikanac kojeg je angažirao proslavljeni balet moskovskog kazališta Boljšoi. Za ovog umjetnika koji je ponikao u, da tako kažemo, američkoj kulturnoj provinciji, angažman u Rusiji je velika čast.

"To je za mene velika odgovornost. Također i velik pritisak. Ja predstavljam novu generaciju plesača, jedno novo doba", kaže on.

David Hallberg bit će ove sezone jedan od prvaka proslavljene ruske baletne trupe. U posljednjih deset godina, njegova je karijera bila iznimno uspješna. Počela je usavršavanjem u baletu pariške opere, 1999. 2000. je Hallberg bio angažiran u newyorškom American Ballet Theater, gdje je i danas stalno zaposlen. Kevin McKenzie, direktor ove baletne trupe, kaže da nikad nije sumnjao u umjetničke potencijale Davida Hallberga, i dodaje "Znali smo od početka da je velik talent. Vinuo se poput meteora".

Odlazak ovog američkog plesača u Rusiju svojevrsni je preokret u, recimo to tako, seobama svjetskih baletana i balerina. Trend je naime bio da ruski plesači odlaze na Zapad. Prije pedeset godina, iz Sovjetskog je saveza prebjegao Rudolf Nurejev, a kasnije je – od najslavnijih – slijedio Mihail Barišnjikov.

David Hallberg je preokrenuo taj trend. On je uvjeren da će u Moskivi mnogo naučiti.

"Bit ću poput spužve i nastojat ću da upijem sve oko sebe – njihovu tehniku i repertoar. S druge strane, uvjeren sam da oni mogu nešto naučiti od mene".

Njegov šef u New Yorku, Kevin McKenzie, je vrlo ponosan.

"Sve do sada, američke baletne trupe a i naša publika dokazivale su se tako što bi angažirale izvrsne ruske plesače. Sada je i obrnuto", kaže gospodin McKenzie.

David Hallberg debitirat će početkom sljedećeg mjeseca u Boljšoi teatru u predstavi Giselle.

XS
SM
MD
LG