Linkovi

Hispanici u Americi sve više napuštaju katoličku vjeru


Kako se navodi u novoj studiji istraživačkog centra Pew, gotovo jedna trećina katolika u Americi su Hispanici. Ali također se navodi da Hispanici napuštaju vjeru u većem broju. 2010 godine, 67% Latino Amerikanaca se izjašnjavalo katolicima, ali je taj procenat 2013 spao na 55. Dok se New York sprema za dolazak Pape Franje, naša novinarka Daniela Schrier je posjetila jednu pretežno hispaničku crkvu koja slijedi metod da vjernike drži odanim vjeri.

Čak i radnim danom poslije podne, misa na španskom jeziku u crkvi Saint Elizabeth privlači vjernike. Više od polovine Hispanoamerikanaca se izjašnjava kao katolici. Mnogi od vjernika u toj crkvi su novi imigranti iz pretežno katoličkih zemalja Latinske Amerike. Gotovo 90% Hispanoamerikanaca ima pozitivno mišljenje o Papi Franji, koji će krajem mjeseca posjetiti taj grad. Sestra Celia Cid kaže da Papa, koji je sin imigranata, shvata njihove potrebe.

On se identificira sa različitim nacionalnostima i zemljama i onim kroz šta oni prolaze. Njegov dolazak donosi veliku nadu, jer je ovaj grad mješavina ljudi i izgrađen je na imigrantima, kaže sestra Celia Cid.

Ali gotovo četvrtina Hispanoamerikanaca su sada bivši katolici. Neki se priklanjaju evanđelističoj ili pentekostalnoj crkvi, dok se drugi jednostavno samo udaljavaju od katoličke crkve. Otac Ambiorix Rodriguez, imigrant iz Dominikanske republike, odrastao je u zajednici na Manhattanu gdje sada propovijeda. On kaže da papa Franjo ima rješenje. On je savjetovao svojim duhovnim liderima da izađu i povežu se sa ljudima i van zidova crkve.

On crkvi govori da više ne možemo samo ostati unutra, zatvoreni, i brinuti o tome koga imamo, ko je već tu. Crkva mora izaći iz svog kruga, kaže otac Rodriguez.

Odlazak mnogih hispanika iz katoličke crkve je najizraženiji među mladima. Danas, mnogi mlađi od 30 godina kažu da ne pripadaju nijednoj crkvi. Ali papina otvorenost podstiče mlade vjernike poput Aliasa.

Ako katolici koji su se udaljili kažu: Vi mene ne shvatate, ili To je isuviše komplicirano, ili Umoran sam od tradicionalnih običaja, papa im zapravo kaže Znate šta, ja se krećem naprijed, kaže Alias.

On dodaje da je činjenica da se papa koristi društvenim medijima kako bi se povezao sa sljedećom generacijom jedan od načina da zainteresira mlade.

Mladi su dio sutrašnjice. Oni će u životu održati ovu crkvu, kao što to čine i sada. Tu leži iskrenost, na mladima. Ako na njih ne utječete ili ih ne dirnete, izgubićete mnoge članove crkve, kaže Alias.

XS
SM
MD
LG