Linkovi

Šta učiniti s kemijskim oružjem Sirije?


Planeri u Pentagonu rade na nekoliko vojnih opcija koje predsjednik Obama treba razmotriti kada je u pitanju kemijsko oružje sirijske vlade. Analitičari kažu da niti jedna opcija nije jednostavna, s obzirom da bi svaka podrazumijevala rasporedjivanje desetaka hiljada vojnika, veliki rizik od kontaminacije, i moguće je, veliku eskalaciju sukoba.

Opcije koje se razmatraju uključuju bombardiranje objekata u kojima se drži oružje, i čak naoružavanje pobunjenika.

U svakom slučaju, nema laganih niti brzih rješenja, što navodi zvaničnike ministarstva obrane da rade vrlo obazrivo.

Ministar obrane Chuck Hagel je izjavio da su Sjedinjene Države zaključile s priličnim uvjerenjem, da je Syria koristila kemijsko oružje. On ipak upozorava protiv svake ishitrene odluke.

Nastavljamo s procjenom situacije, šta se dogodilo, kada i gdje. Mislim da trebamo čekati da prikupimo činjenice prije nego odlučimo trebamo li poduzeti ikakvu akciju, i ako da, onda kakvu., kaže ministar Hagel.

Samo lociranje kemijskog oružja bi bila ogromna operacija koja bi mogla uključivati rasporedjivanje na stotine američkih vojnika, koji bi potom bili zaduženi da čuvaju to oružje i da spriječe kontaminaciju - što je posao za koji su vojnici temeljito trenirani u Iraku.

Sirijska zračna obrana je i dalje vrlo jaka, i stoga analitičari predvidjaju, u slučaju akcije, moćnu i žestoku reakciju snaga Bashara al Assada.

Michael Rubin, iz američkog instituta Enterprise, upozorava da bi to mogla biti komplicirana operacija:

Nećemo biti u stanju jednostavno osigurati kemijsko oružje. To bi moglo uzeti nekoliko nedjelja , a i to ako bi vlada suradjivala s nama. Dakle ako se želimo riješiti kemijskog oružja, to doslovno znači bombardiranje, A to će izazvati veliku kontaminaciju., upozorava Rubin.


Drugi pristup bio bio uspostava zaštićene zone , uz provodjenje zone zabranjene za letove. To bi medjutim zahtijevalo čak više resursa i sudjelovanje saveznika, što bi tu opciju učinilo još kompliciranijom.

S obzirom da još uvijek nema konzistentnih obavještajnih podataka, ne zna se kakav će biti izbor akcije američke vlade.
XS
SM
MD
LG