Linkovi

Američka ekonomija: situacija nije loša kao što se čini na prvi pogled


U globalnoj ekonomiji, investitori moraju negdje ulagati novac. Na SAD gledaju kao na sigurnije mjesto od Evrope, i zasigurno sigurnije od Kine ili drugih tržišta još u usponu.

Američka ekonomija je rasla sporije od aprila do juna, nego što se to predvidjalo. Posljednje vladine procjene za drugi kvartal pokazuju da je rast bruto proizvoda iznosio 1.3 posto godišnjeg rasta, manje od 1.7 posto prethodnog mjeseca, ali ekonomisti kažu da ipak nije sve tako crno kako izgleda.

Ovo je ujedno bio i najslabiji rast u posljednjih 9 mjeseci. Za sporost ekonomije se uglavnom krivi neobično toplo vrijeme, i isuviše dug period suše koji je uništio poljoprivrednu proizvodnju, i automatski značajno podigao cijene kukuruza i soje .

Ipak, nije sve tako loše kako se čini na prvi pogled.

Potrošnja je bila bolja od rasta u istom kvartalu, od aprila do juna.

I usprkos visokoj stopi nezaposlenosti, ekonomista Max Wolff pri analitičkoj grupi Greencrest Capital kaže da generalno kompanije otpuštaju manje radnika.

Situacija sa zaposlenjem nije idealna, ali nije ni strašna. Ako ništa, ne pogoršava se. Vidimo povećanje radnih mjesta otprilike 100 hiljada do 150 hiljada mjesečno. A da bi se uhvatio korak s rastom populacije, porast radnih mjesta mora biti konstantan : oko 120 hiljada mjesečno.

Tržište nekretnina se takodjer poboljšava. Čak i nakon blagog pada u augustu, prodaja kuća je povećana u odnosu na prošlu godinu, a rastu im i cijene.

Što se tiče investicija , financijski direktor Yahoo-a Aaron Task kaže da Sjedinjene Države i dalje ostaju najprivlačnije.

U globalnoj ekonomiji , investitori moraju negdje ulagati novac. Na Sjedinjene Države gledaju kao na sigurnije mjesto od Evrope, i zasigurno sigurnije od Kine, ili drugih tržišta još u usponu.

​Ipak, ima i onih koji upozoravaju protiv isuviše optimizma.
Uri Dadush je na čelu programa Globalna Ekonomija, pri Zakladi za medjunarodni mir, Carnegie, i on kaže:

Ako gledamo u budućnost, tri su glavne stvari na koje se mora paziti: prvo, situacija u Evropi se po mom mišljenju ne poboljšava; potom, tako da kažem, fiskalni pad krajem godine, a kao treće, usporavanje u ekonomijama koje rastu.

Dadush dodaje da nesigurnost zbog dužničke krize u Evropi i politički zastoj u Sjedinjenim Državama zbog spomenutog fiskalnog pada, tj. problema sa smanjenjem porezne stope i državne potrošnje, dakle, ima potencijal da globalnu ekonomiju gurne u još jednu recesiju.

Znakovi ekonomskog zdravlja Amerike će se još bolje znati kada 5. oktobra vlada izda novi izvještaj o tržištu rada.
XS
SM
MD
LG