Linkovi

U Marylandu održan prvi Američko-balkanski poslovni summit


Web sajt Američko-balkanskog poslovnog summita
Web sajt Američko-balkanskog poslovnog summita

Velepolslanica Kolinda Grabar-Kitarović: Postoji jako puno prostora i želje za daljnjim proširenjem gospodarske suradnje Hrvatske i SAD

U američkoj saveznoj državi Maryland održan je prvi Američko-balkanski poslovni summit kojem su nazočili veleposlanici osam zemalja Zapadnog Balkana. Među njima i hrvatska veleposlanica. Charles Dillon je na čelu Američko-balkanskog poslovnog saveza. Kaže da je glavni cilj educirati američke biznismene o poslovnim i trgovačkim mogućnostima u području zapadnog Balkana.

Charles Dillon: Današnji skup je naš pokretački pokušaj, a u ožujku iduće godine trebamo se ponovno sastati u Baltimoreu. Danas imamo predstavnike iz osam zemalja iz regije, kao i predstavnike iz nekoliko američkih saveznih država. Ovdje su predstavnici velikih američkih kompanija – Pfizer, Lockhead Martin, Boeing, te veći broj kompanija koje su unutar 500 najvećih poslovnih tvrtki. Popis je vrlo impresivan.

Veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović koja je predstavljala Republiku Hrvatsku rekla je za Glas Amerike da su Sjedinjene Države negdje na 15. mjestu kada je riječ o državama-ulagačima u Hrvatsku.

U Marylandu održan prvi Američko-balkanski poslovni summit
U Marylandu održan prvi Američko-balkanski poslovni summit

Kolinda Grabar-Kitarović: Rekla bih da je suradnja između Hrvatske i SAD-a u području gospodarstva, investicija, turizma vrlo dobra. Međutim, postoji jako puno prostora i želje za njeno dalje proširenje. Uz onaj posao koji radimo kod kuće na poboljšanju investicijske klime, otklanjanju administrativnih i drugih barijera svakako je iznimno bitno razgovarati ovdje s potencijalnim investitorima i upoznati ih s gospodarskim, političkim i drugim prilikama u Hrvatskoj i normalno u drugim zemljama u okruženju jer mislim da je mijenjanje imidža cijelog prostora jugoistočne Europe iznimno bitno i za daljnje investicije u svakoj pojedinačnoj državi.

Interesantno je da je najveći izvoznik u Ameriku tvrtka iz Karlovca koja proizvodi oružje i streljivo – HS pištolji i streljivo. Upitali smo – može li Hrvatska više izvoziti u Ameriku?

Kolinda Grabar-Kitarović: Mislim da u području prehrambene industrije i procesuiranih proizvoda možemo učiniti puno više. Zapravo i planiramo dovesti jedno veće izaslanstvo hrvatskih tvrtki koje su zainteresirane za izvoz na američko tržište, a koje uključuju prehrambenu, ali i druge industrije, uključujući i tekstilnu, prerađivačku i slično.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i Sjedinjenih Država ona je prošle godine iznosila oko 775 milijuna dolara, s tim što je Hrvatska u deficitu. Hrvatska u Ameriku izvozi lijekove, strojeve, visoku tehnologiju, prehrambene proizvode, namještaj, a uvozi letjelice, brodove i složene farmaceutske proizvode. U budućnosti će se posebna pozornost obratiti na hrvatska brodogradilišta. Idući američko-balkanski poslovni summit bit će održan u ožujku u Baltimoreu.

XS
SM
MD
LG