Linkovi

Američki vojni zvaničnici Kinu i Sjevernu Koreju ne ispuštaju iz vida


Američki ministar odbrane Lloyd Austin hoda kako bi se ukrcao u helikopter po dolasku u zračnu bazu Osan u Pyeongtaeku, Južna Koreja, 30. januara 2023.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin hoda kako bi se ukrcao u helikopter po dolasku u zračnu bazu Osan u Pyeongtaeku, Južna Koreja, 30. januara 2023.

Manje od nedelju dana nakon što su pomogli da se osigura milijarda dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, uključujući borbene tenkove američke i njemačke proizvodnje, najviši američki odbrambeni zvaničnici prebacuju fokus na Indo-Pacifik i rastuće pretnje iz Kine i Sjeverne Koreje.

Ministar odbrane Lloyd Austin dolazi u svoju šestu zvaničnu posjetu regionu, počevši u ponedjeljak kasno sastancima na visokom nivou u Seulu, nakon čega slijedi posjeta Filipinima gdje se sastaje s nedavno izabranim predsjednikom Ferdinandom Marcosom, Jr. i njegovim novim timom za nacionalnu sigurnost.

“Sigurnosno okruženje u Indo-Pacifiku postaje sve složenije, što vidimo iz dana u dan”, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, navodeći sve agresivnije ponašanje i Kine i Sjeverne Koreje.

Konkretno, zvaničnik, koji je informisao novinare o uslovima anonimnosti prema osnovnim pravilima koje je postavio Pentagon, naveo je „nagli porast u destabilizovanju operativnog ponašanja NRK [Narodna Republika Kina]“, uključujući ono što je opisano kao „opasan zrak do -vazdušnih presretanja” i Pekingsko korištenje “rojeva brodova pomorske milicije” u Južnom kineskom moru.

Zvaničnici američke odbrane također su naglasili svoju zabrinutost zbog rastućeg nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje i njenih tekućih testova balističkih projektila, nazvavši broj probnih lansiranja bez presedana.

Ratoborno ponašanje Pjongjanga podstaklo je sve veći strah u Južnoj Koreji, gdje je predsjednik Yoon Suk Yeol ranije ovog mjeseca sugerirao da bi Washington možda trebao prerasporediti nuklearno oružje na poluostrvo ili da bi Seul mogao početi razvijati vlastiti nuklearni arsenal.

Ova fotografija snimljena 8. februara 2018. godine i objavljena 9. februara 2018. od strane sjevernokorejske službene Korejske centralne novinske agencije (KCNA) prikazuje vojnu paradu povodom obilježavanja 70. godišnjice Korejske narodne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu.
Ova fotografija snimljena 8. februara 2018. godine i objavljena 9. februara 2018. od strane sjevernokorejske službene Korejske centralne novinske agencije (KCNA) prikazuje vojnu paradu povodom obilježavanja 70. godišnjice Korejske narodne armije na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu.

Austin će iskoristiti sastanke u utorak s Yoonom i južnokorejskim ministrom odbrane Lee Jong-supom da istakne Washingtonovu "upornu i produženu posvećenost odvraćanju", rekao je drugi visoki zvaničnik američke odbrane.

Ali zvaničnik je upozorio da raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Južnoj Koreji neće biti na stolu.

"Posvećeni smo denuklearizaciji Korejskog poluostrva", rekao je zvaničnik. “Naš fokus je naglašavanje važnosti proširenog odvraćanja... koje uključuje cijeli niz američkih sposobnosti, uključujući svakako naše nuklearne sposobnosti, naše konvencionalne sposobnosti, kao i našu proturaketnu odbranu.”

To također uključuje pojačanu saradnju i dodatnu obuku, uključujući nastavak američko-južnokorejskih zajedničkih vježbi gađanja na poluostrvu kasnije ove godine nakon nekoliko godina pauze.

"Posvećeni smo tome da radimo više", dodao je zvaničnik.

Američki odbrambeni zvaničnici također očekuju da će razgovarati o podršci Seula Ukrajini i načinima na koje SAD mogu produbiti svoju saradnju s južnokorejskom odbrambenom industrijom, koju su zvaničnici hvalili kao svjetskog lidera u naprednom naoružanju.

Nakon njegovih sastanaka u Južnoj Koreji. Ostin će odletjeti na Filipine, gdje će se sastati s američkim trupama koje rade sa svojim filipinskim kolegama u Zamboangi prije nego što pokuša dodatno učvrstiti veze s Manilom zbog zajedničke zabrinutosti oko Kine.

"Aktivno ćemo razgovarati o tome šta možemo učiniti zajedno da riješimo ono što je nedavno bio prilično značajan period uznemiravanja i prisile u Južnom kineskom moru", rekao je treći visoki zvaničnik američke odbrane, koji je, kao i ostali, govorio o uslovu anonimnosti.

Nakon nekoliko godina napetog diskursa između Manile i Washingtona, zvaničnik je rekao da Pentagon vidi "veoma pozitivan uspon u putanji odnosa".

Prema američkim zvaničnicima, Pentagon vidi Filipine kao ključni dio rastućeg saveza zemalja širom Indo-Pacifika čiji je cilj uzvratiti Pekingu, kako uz pomoć SAD-a, tako i bez nje.

I u Pentagonu, postoji nada da će Austinova posjeta omogućiti objema zemljama da se nadograđuju na prethodne sporazume o odbrani, uključujući Sporazum o poboljšanoj odbrambenoj saradnji iz 2014., i pomoći Manili da modernizuje svoje snage i da se okrene od svoje tekuće misije borbe protiv terorizma kako bi se mogla bolje suprotstaviti Pekingu.

“[Austin] će javno ponoviti ono u čemu smo bili vrlo jasni, a to je da se naše ugovorne obaveze primjenjuju u Južnom kineskom moru i da bi oružani napad na filipinske snage ili brodove ili zrakoplove u Južnom kineskom moru bio relevantan za obaveze iz sporazuma o odbrani koje imamo”, rekao je zvaničnik.

Filipini su već jedna od nekolicine zemalja koje dobijaju kritične pomorske informacije i obavještajne podatke kroz novu inicijativu SAD-a. A američki zvaničnici se takođe nadaju proširenju saradnje u Manili u oblastima svemira i cyber prostora.

XS
SM
MD
LG