Linkovi

Američki senatori: Biden je predugo čekao kako bi djelovao na nagomilavanje Rusije na granici s Ukrajinom


Republican Senator Rob Portman, center, standing with with other senators, speaks during a news conference on Capitol Hill in Washington, Jan. 19, 2022.
Republican Senator Rob Portman, center, standing with with other senators, speaks during a news conference on Capitol Hill in Washington, Jan. 19, 2022.

Skupina republikanskih američkih senatora pozvala je u srijedu Bidenovu administraciju da usvoji oštriji odgovor na prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će napasti Ukrajinu.

“Povijesno gledano, ratove je lako započeti, a teško ih je završiti. Zato ova prijetnja sankcijama nije sama po sebi dovoljna da odvrati (ruskog predsjednika) Vladimira Putina i da spriječi daljnje invazije na Ukrajinu”, rekao je senator John Cornyn na press konferenciji na Capitol Hillu u srijedu.

“Ni obećanja o finansijskoj pomoći Ukrajincima nisu dovoljna da odvrate Putina. I da ne bude zabune – naš bi cilj na dvostranačkoj osnovi trebao biti zaustaviti Putina i natjerati ga da dvaput razmisli o invaziji Ukrajine”, nastavio je Cornyn.

Skupina uključuje republikance iz odbora Senata za oružane snage i vanjske odnose.

Trojica od tih članova - Kevin Cramer, Roger Wicker i Rob Portman - bili su dio dvostranačke kongresne delegacije koja je ovog tjedna otputovala u Kijev kako bi se sastala s ukrajinskim dužnosnicima kako bi pojačala podršku SAD-a Ukrajini i njezinim odbrambenim potrebama.

Dvostranačka skupina senatora također se virtualno sastala s predsjednikom Bidenom u srijedu ujutro kako bi razgovarali o američkoj politici u Ukrajini. U transkriptu sastanka objavljenom nakon toga, Bijela kuća je rekla: “Predsjednik Biden pohvalio je snažnu povijest potpore Ukrajini s obje strane, i pristao je nastaviti blisko surađivati s Kongresom dok se administracija priprema nametnuti značajne sankcije kao odgovor za daljnju rusku agresiju na Ukrajinu.”

Rusija ima od 70.000 do 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, prema američkim procjenama. Ranije ovog tjedna Rusija je povukla osoblje iz svog veleposlanstva u Kijevu, što je mogući znak da bi invazija mogla biti neizbježna. Nekoliko rundi pregovora u Bruxellesu između Rusije, SAD-a i njihovih europskih saveznika zaustavljeno je prošlog tjedna, a SAD i njihovi saveznici odbijaju jamčiti da Ukrajini nikada neće biti dopušteno pridružiti se transatlantskom savezu.

Demokratski senator Richard Blumenthal, koji je također bio na putovanju, rekao je novinarima u ponedjeljak nakon što su se zastupnici sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da su Sjedinjene Države spremne uvesti ekonomske sankcije Rusiji i pružiti dodatno oružje Ukrajini.

Ali republikanci su rekli da je neuspjeh prošlog tjedna zakona senatora Teda Cruza kojim se sankcionira plinovod Sjeverni tok 2 bio veliki korak u odvraćanju Putina od invazije na Ukrajinu. Prijedlog zakona prošlog četvrtka nije dosegao prag od 60 glasova, s 55-44 glasova.

"Ovo je zapravo bio dar Putinu - njihova djela", rekao je republikanski senator Joni Ernst, opisujući uglavnom demokratsko glasovanje protiv zakona. “Dopuštanje dovršetka plinovoda Sjeverni tok Rusiji daje vrlo moćno sredstvo za izolaciju našeg demokratskog partnera Ukrajine. To je više Bidenova vanjskopolitička doktrina koja je umirenje naših protivnika. I dosljedno sam pozivao Bidenovu administraciju da spriječi dovršetak Sjevernog toka 2 i aktivno podupire i osnažuje ukrajinsku vojsku.”

Republikanski senator Marco Rubio u decembru je predstavio zakon koji će, ako bude usvojen, osigurati oružje, obuku i više od 450 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, a Rusiju označiti kao državnog sponzora terorizma ako izvrši invaziju.

“Spremnost predsjednika Bidena da učini ustupke Putinu ne samo da ugrožava Ukrajince, već i pozdravlja agresiju Kremlja u cijeloj regiji. Nažalost, ovaj obrazac smirivanja nije nov – to je ista neuspješna strategija koju je koristila Obamina administracija”, rekao je Rubio kada je predstavljao zakon.

Demokrati su uveli svoj vlastiti odgovor na povećanje ruskih trupa ranije ove godine, Zakonom o obrani suvereniteta Ukrajine iz 2022. Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Senata Bob Menendez, susponzor zakona, rekao je: “Ovaj zakon apsolutno jasno pokazuje da SAD Senat neće stajati prekriženih ruku dok Kremlj prijeti ponovnom invazijom na Ukrajinu.”

Ako bude usvojen, zakon bi odmah pokrenuo financijske sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, uključujući sankcioniranje plinovoda Sjeverni tok 2. Prijedlog zakona demokrata također bi odobrio 500 miliona dolara hitne sigurnosne pomoći Ukrajini.

Republikanski senator Kevin Cramer rekao je da će biti otvoren za kompromisno zakonodavstvo kako bi natjerao Senat da brzo djeluje kao odgovor na rusko jačanje.

Dodao je: “Iako zasigurno imamo neka iskrena neslaganja u politici, posebno u vezi sa sankcijama Sjevernog toka, Vladimir Putin ili Rusija to ne bi smjeli pogriješiti i posumnjati u nejedinstvo u našoj odlučnosti da budemo uz narod Ukrajine i da stojimo sa slobodom. ”

XS
SM
MD
LG