Linkovi

Američki regulatori dozvolili treću COVID19 vakcinu za starije od 16 godina


Autobus - mobilna stanica za vakcinaciju od kovida 19 u New Yorku, blizu Central parka, 2. decembra 2021.
Autobus - mobilna stanica za vakcinaciju od kovida 19 u New Yorku, blizu Central parka, 2. decembra 2021.

Američki regulatori su proširili kategoriju građana koji mogu da prime booster vakcinu protiv kovida, navodeći da 16-godišnjaci i 17-godišnjaci mogu da prime treću dozu Pfizerove vakcine. 

SAD i mnoge druge zemlje već pozivaju odrasle građane da prime dodatnu dozu i ojačaju imunitet koji može da oslabi nakon što prođe više mjeseci od vakcinacije, a ti pozivi su se pojačali poslije otkrića zabinjavajuće nove varijante omikron virusa.

U četvrtak, Uprava za hranu i lijekove (FDA) dala je hitnu dozvolu za mlade Amerikance uzrasta 16 i 17 godina, da prime treću dozu vakcine koju su razvili Pfizer i Biontech, ukoliko je prošlo šest mjeseci od posljednje vakcine.

“Vakcinacija i booster za one koji se kvalifikuju, kao i druge preventivne mjere, i izbjegavanje velikih grupa ljudi i slabo provjetrenih prostorija, i dalje su najefikasnije metode borbe protiv kovida 19", saopštila je Dženet Vudkok, v.d. komesarka Uprave za hranu i lijekove.

Postoji još jedan korak: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti moraju da formalno preporuče boostere za ovu starosnu grupu, a odluka se očekuje uskoro.

“Dodatna vakcinacija povećava imunitet i dramatično poboljšava zaštitu od kovida 19 u svim starosnim grupama koje smo do sada proučili", saopštio je direktor Biontecha Ugur Sahin.

Pfizerova vakcina je jedina dozvoljena u SAD za mlađe od 18 godina, kako za prvu vakcianciju tako i za booster. Još se ne zna da li je, i kada, tinejdžerima mlađim od 16 godina potrebna treća doza Pfizerove vakcine.

Vakcinacija male djece, počevši od petogodišnjaka, počela je u SAD u novembru, specijalnom, niskom dozom Pfizerove vakcine. Do ove nedelje, oko pet miliona djece uzrasta 5 do 11 godina primila je prvu dozu.

Devetogodišnja Salome dobija Fajzerovu vakcinu u Luivilu u Kentakiju, 13. novembra 2021.
Devetogodišnja Salome dobija Fajzerovu vakcinu u Luivilu u Kentakiju, 13. novembra 2021.

Odluku o boosterima za 16-godišnjake i 17-godišnjake iskomplikovala je pojava rijetkog neželjenog efekta koji se dovodi u vezu sa Pfizerovom vakcinom, i sličnom, Moderninom vakcinom. U pitanju je miokarditis, odnosno upala srčanog mišića, a najčešće se pojavljuje kod mlađih muškaraca i tinejdžera - dječaka.

FDA navodi da povećani broj slučajeva zaraženih kovidom u SAD znači da su koristi od boostera znatno veće od potencijalnog rizika od tog rijetkog sporednog efekta, posebno imajući u vidu da sam koronavirus može da izazove još ozbiljnije zapaljenje srčanog mišića.

Zdravstveni zvaničnici u Izraelu, koji već daje boostere tinejdžerima, kažu da su sporedni efekti i dalje veoma rijetki kod treće doze.

XS
SM
MD
LG