Linkovi

Biden obilježava prvu godinu u Bijeloj kući prvom konferencijom za medije u 2022.


President Joe Biden talks to reporters before boarding Marine One on the South Lawn of the White House, Jan. 11, 2022, in Washington.
President Joe Biden talks to reporters before boarding Marine One on the South Lawn of the White House, Jan. 11, 2022, in Washington.

Uoči svoje prve godišnjice obnašanja dužnosti, američki predsjednik Joe Biden održat će konferenciju za novinare u Bijeloj kući u srijedu o dvije ključne tačke njegove agende koje su zapele u Kongresu, a pandemija COVID-19 i dalje izaziva pustoš u zemlji i inozemstvu.

Prva medijska konferencija predsjednika Bidena u 2022. dolazi u trenutku kada njegov položaj u anketama biračkog mišljenja stalno opada od haotičnog povlačenja američkih snaga iz Afganistana prošlog septembra. Njegov prosječni rejting je nešto iznad 40%, a anketa koju je prošle sedmice objavilo Sveučilište Quinnipiac dala mu je loših 33% odobravanja.

Predsjednikov nizak stepen odobravanja pogoršan je percepcijom kako se nosi s pandemijom koronavirusa, koja se približava trećoj godini unatoč intenzivnoj kampanji za vakcinaciju. Stručnjaci za javno zdravstvo kritizirali su upravu jer nije predvidjela pojavu delta i omikron varijanti koronavirusa, kao i što nije uspjela povećati kapacitet testiranja na COVID-19, uključujući omogućavanje kompleta za brzo testiranje dostupnim svim Amerikancima.

Iako je Biden uspio usmjeriti ogroman paket od 1 bilion dolara kako bi učvrstio nacionalnu infrastrukturu koja se raspada kroz Kongres, njegovim pokušajima da osigura konačni prolaz svoje mreže socijalne sigurnosti od 1,8 biliona dolara “Izgradimo bolje” i paketa o klimatskim promjenama u američkom Senatu usprotivili su se član vlastite demokratske stranke, umjereni Joe Manchin iz Zapadne Virginije, koji ima kritičan glas u ravnomjerno podijeljenom Senatu.

Reuters izvještava da Bijela kuća priprema novu skraćenu verziju Build Back Better koja bi mogla smanjiti neke stavke kao što su porezni kredit za djecu i plaćeni obiteljski dopust kako bi se dobila Manchinova podrška.

Manchin i još jedan umjereni demokratski senator, Kyrsten Sinema iz Arizone, također blokiraju Senat u usvajanju dva zakona o glasačkom pravu koje podržava Biden, zbog njihovog protivljenja promjeni dugotrajnog pravila Senata koji zahtijeva da glasa 60 članova tijela od 100 članova kako bi prijedloge zakona unaprijedili na konačno glasanje.

Konferencija za novinare u srijedu tek je deseta u Bidenovom predsjedništvu, daleko manje od njegovih prethodnika koji sežu do Georgea H.W. Busha, prema podacima koje je prikupilo Sveučilište Kalifornije u Santa Barbari.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa, Reutersa, Agence France-Presse.

XS
SM
MD
LG