Linkovi

Američki posrednici dogovorili letove između Prištine i Beograda


EU Serbia Kosovo Flights
EU Serbia Kosovo Flights

Kosovo i Srbija potpisali su pisma o namjerama kojima se predviđa uspostavljanje direktne avionske linije između Prištine i Beograda. Dokument je potpisan sa njemačkom kompanijom "Lufthanza", u prisustvu savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Roberta O'Brajana.

O'Brajan je rekao da sporazum, potpisan u Berlinu, 20. januara, označava "istorijski dogovor", ocijenivši komercijalne avio veze kao "krvotok moderne ekonomije", piše AP, prenosi RSE.

Savjetnik američkog predsjednika podsjetio je da dvadeset i jednu godinu nije bilo komercijalnih letova između Kosova i Srbije, te da trenutno treba više od pet sati vožnje od Beograda i Prištine.

Sporazum su u Ambasadi SAD u Berlinu potpisali u ime Srbije sekretar u Ministarstvu ekonomije Milun Trivunac i u ime Kosova generalni direktor Autoriteta civilnog vazduhoplovstva Republike Kosovo Eset Berisha.

Grenel: Istorijska pobeda

Osim savjetnika američkog predsjednika O'Brajana, potpisivanju je prisustvovao i američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, koji je i savjetnik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo. On je na Tviteru napisao:

"Predsednik Donald Tramp još jednom nas je doveo do istorijske pobede. Kosovo i Srbija danas su potpisali dogovor o uspostavljanju prvog direktnog leta između Prištine i Beograda u poslednjih 21 godinu".

Grenel se zahvalio "Lufthanzi", NATO-u, Robertu O'Brajanu i liderima Kosova i Srbije.

Ovo je i prvi rezultat Grenela koga je Trump u oktobru, 2019. imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova.

Letjeće 'Eurowings'

Na dvadesetpetominutnom letu između Beograda i Prištine letjela bi 'Lufthanzina' niskobudžetna kompanija 'Eurovings', koja već ima avion stacioniran u kosovskoj prijestonici, prenio je AP.

Izvršni operativni oficir 'Eurovingsa' Majkl Kniter izjavio je da bi letovi trebalo da počnu nakon što budu obje države uklone prepreke u regulativi.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je takođe da je delegacija tog ministarstva potpisala Pismo o namjerama sa kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio linije Beograd-Priština, ocijenivši to kao "prvi simbolički korak" ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja nakon dvije decenije.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci "pozdravio je potpisivanje Pisma o namjeri između njemačke aviokompanije "Lufthanza" i kosovskog Autoriteta civilnog vazduhoplovstva, koje omogućava otvaranje vazdušne linije Priština - Beograd".

"Sigurno je da ovaj događaj označava još jedan korak u našim naporima za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", napisao je Thaci na Fejsbuku, dodajući da će sporazum olakšati slobodno kretanje ljudi i robe u budućnosti.

XS
SM
MD
LG