Linkovi

Američki novinar u Mjanmaru osuđen na 11 godina zatvora zbog terorizma


Danny Fenster, the managing editor of the news website Frontier Myanmar, has been held in Yangon's Insein Prison since May 24. (Courtesy Fenster family)
Danny Fenster, the managing editor of the news website Frontier Myanmar, has been held in Yangon's Insein Prison since May 24. (Courtesy Fenster family)

Sud u Mjanmaru osudio je na 11 godina zatvora američkog novinara Denija Fenstera (Danny) zbog podsticanja na nasilje i pobunu, kao i kršenja imigracionih zakona, ali i Zakona o terorizmu, izjavio je za agenciju Rojters u petak, 12. novembra, njegov advokat Tan Zav Aung.

"Nema nikakve osnove izricati presudu Fensteru prema ovim optužbama. Svi u listu su razočarani i uznemireni zbog ove odluke sude. Samo želimo da bude oslobođen što je prije moguće, kako bi mogao da ode svojoj porodici", rekao je glavni i odgovorni urednik Frontijer Mjanmara Tomas Kin.

On je jedini strani novinar osuđen za teži zločin od kada je vojska preuzela vlast u zemlji u februaru i svrgnula izabranu vladu Aung San Su Ći.

Fenster (37) je glavni urednik Frontier Myanmar, jednog od vodećih nezavisnih novinskih sajtova u zemlji.

Optužen je po članu 50 Zakona o borbi protiv terorizma i članu 124 Krivičnog zakonika, naveli su advokati.

Frontijer Mjanmar piše da su protiv Fenstera početkom sedmice pridodate nove i mnogo ozbiljnije optužbe za kršenje Zakona o terorizmu za koje predviđena zatvorska kazna od po 20 godina.

Fenster je već bio optužen za podstrekivanje i ilegalno udruživanje, a tereti se i za kršenje zakona o imigraciji.

Fenster je jedan od novinara koji su uhapšeni poslije svrgavanja izabrane vlade Aung San Su Ći u februaru.

Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima saopštila je ranije ove godine da se 5.224 ljudi nalazi u zatvoru u vezi sa protestima protiv vojnog puča.

Ta organizacija vodi detaljne podatke o uhapšenima i nastradalima u političkom sukobu u zemlji.

U Mjanmaru su 1. februara počeli masovni protesti nakon što je vojska preuzela vlast i uhapsila liderku civilne vlade Aung San Suu Kyi (Su Ći) i druge demokratski izabrane vođe.

Vojska je odbacila osudu svojih postupaka, kao i tokom prethodnih perioda vladavine kada su protesti bili nasilno suzbijani.

SAD su osudile puč i prekinule okvirni sporazum o trgovini i investicijama zaključen sa Mjanmarom 2013. godine, dok se ponovo ne uspostavi demokratski izabrana vlada.

Kina i Rusija su odbile da zvanično osude puč.

XS
SM
MD
LG