Linkovi

Američki milijarder već osuđivan za seksualne delikte - na blagu kaznu


Sudski crtež prikazuje Jeffreyja Epsteina u sudu u New Yorku.
Sudski crtež prikazuje Jeffreyja Epsteina u sudu u New Yorku.

Američki milijarder Američki milijarder Jeffrey Epstein optužen je da je seksualno zloupotrebljavao i podvodio maloletnice, što je negirao.

Njegovo ime se već nalazi u registru seksualnih prestupnika jer je 2008. na Floridi osuđen za seksualne delikte, ali je tada sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i dobio blagu zatvorsku kaznu.

Mediji spekulišu da su tome pomogla Epsteinova prijateljstva sa bogatima i moćnima, a tužilac koji mu je omogućio takav sporazum bio je sadašnji sekretar za rad u Trumpovoj administraciji Alexander Acosta.

66-godišnji milijarder pojavio se pred sudom u New Yorku i izjavio da nije kriv za podvođenje i seksualno zloupotrebljavanje maloletnica. Optužnica ga tereti da je između 2002. i 2005., u svoje vile na Floridi i na Manhattanu, dovodio maloletnice i plaćao im hiljade dolara za seks.

“Maloljetnice su regrutovane kako bi Epsteinu pružale uslugu masaže, pri čemu su često bile polu ili skroz gole. Masaže su bile seksualne prirode i uključivale su jedan ili više seksualnih činova opisanih u optužnici”, kazao je tužilac okružnog suda u New Yorku.

Michelle Licata, jedna od žena koja je optužila Epsteina
Michelle Licata, jedna od žena koja je optužila Epsteina

Jedna od žena koja ga je optužila je i Michelle Licata, koja kaže da je dovedena da mu pruži masažu kada je imala 16 godina.

“Govorio mi je da sam lijepa, seksi, predivna i znam da mi je bilo veoma neprijatno”, kaže ona.

Sekretar za rad SAD Alexander Acosta
Sekretar za rad SAD Alexander Acosta

Epstein je već osuđen na 13 mjeseci zatvora za seksualne delikte, na Floridi 2008.

Aktuelni sekretar za rad Alexander Acosta. 2008. bio je tužilac na Floridi koji je Epsteinu ponudio dogovor o priznanju krivice sa blagom zatvorskom kaznom, koja je podrazumijevala da Epstein svakog dana može da izlazi iz zatvora i da ide na posao. Jedino je morao da bude registrovan kao seksualni prestupnik.

Ostavku Acoste su zbog toga već zatražili lideri demokrata u Kongresu Nancy Pelosi i Chuck Schumer.

Dio javnosti se pita da li je kazna Epsteinu bila toliko blaga zbog njegovih prijateljstava sa bogatima i moćnima - među kojima je i aktuelni predsjednik SAD Donald Trump.

Trump je svojevremeno opisivao Epsteina kao "sjajnog momka", ali je danas rekao da nije u kontaktu sa njim 10-15 godina.

Fotografija Epsteina i Trumpa
Fotografija Epsteina i Trumpa

Agent FBI-a Bil Svini rekao je da se federalna policija neće smiriti sve dok takvi seksualni predatori ne budu iza rešetaka, bez obzira na moć ili dobre veze.

“Ako ste bili žrtva ili imate više informacija o tome za šta se terete Epstein, kažite nam. Nije bitno koliko sada imate godina, ili koliko ste imali tada, niti je bitno vreme i mesto incidenta”, kaže on.

Epsteinov advokat nije bio dostupan za komentar. Milijarder će ostati u zatvoru do saslušanja 15. jula - kada će se odlučivati da li može da bude pušten uz kauciju do početka suđenja, uprkos strahu da bi mogao da pobjegne iz zemlje.

Epstein ima boravište na američkim Djevičanskim Ostrvima, a posjeduje vile u New Yorku, Floridi i Francuskoj

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG