Linkovi

Američki Merck zatražio odobrenje za prvu tabletu protiv COVID-19


FILE - An experimental COVID-19 treatment pill called molnupiravir, being developed by Merck & Co Inc and Ridgeback Biotherapeutics LP, is seen in this undated handout photo released by Merck & Co Inc and obtained by Reuters, May 17, 2021.
FILE - An experimental COVID-19 treatment pill called molnupiravir, being developed by Merck & Co Inc and Ridgeback Biotherapeutics LP, is seen in this undated handout photo released by Merck & Co Inc and obtained by Reuters, May 17, 2021.

Američki proizvođač lijekova Merck & Co Inc saopštio je u ponedjeljak 11. oktobra da je podnio zahtjev za američko odobrenje za hitnu upotrebu lijeka za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 sa blagim do umjerenim simptomima, javlja Reuters.

Ovo bi bilo odobrenje prvog oralnog antivirusnog lijeka protiv korona virusa.

Odobrenje moglo bi pomoći u promjeni kliničkog liječenja COVID-19 jer se tablete mogu uzimati kod kuće.

Liječenje molnupiravirom moglo bi prepoloviti šanse za smrt ili hospitalizaciju onih koji su u najvećoj opasnosti od zaraze teškim oblikom COVID-19, tvrdi proizvođač lijekova, izvještava Reuters.

Privremeni podaci o učinkovitosti lijeka, koji su razvijeni s kompanijom Ridgeback Biotherapeutics, imali su veliki utjecaj na dionice proizvođača cjepiva protiv COVID-19 kada su objavljeni prošle sedmice.

Postojeći lijekovi proizvođača Gilead Sciences Inc antiviralni i generički steroid deksametazon općenito se daju samo nakon što je pacijent hospitaliziran.

Lijekovi za monoklonska protutijela iz tvrtki Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly dosad su imali samo ograničenu upotrebu zbog poteškoća u primjeni.

U Indiji su, međutim, dva proizvođača lijekova prošle sedmice pokušala okončati ispitivanja kasnih faza svojih generičkih verzija molnupiravira za liječenje umjerene forme COVID-19, prema dokumentima studije.

Izvor iz indijskog glavnog kontrolora lijekova rekao je da pilula nije pokazala "značajnu učinkovitost" protiv umjerenih slučajeva, ali je bila uspješna protiv blagih slučajeva.

Merck je naveo da se njegova ispitivanja temelje na definicijama američke Uprave za hranu i lijekove, (FDA) koje za umjereni COVID-19 opisuju razinu kisika u krvi ne nižu od 93 posto, dok ispitivanja u Indiji definiraju kao umjerenu razinu kisika u krvi između 90 posto i 93 posto.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG