Linkovi

Vijesti

Američke savezne države u rangu svjetskih ekonomija

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u 2018. godini proizvele dobra i usluge u iznosu od 20,5 biliona (hiljada milijardi) dolara - što ih svrstava u red ekonomskih super sila.

Poređenja radi u 2017. godini ukupan bruto društveni proizvod (BDP) čitavog svijeta iznosio je oko 80 biliona dolara.

Faktički, svaka država u sastavu SAD ostvaruje BDP, koji ih u ekonomskom smislu čini podjednako moćnom u poređenju sa svjetskim državama.

Američka država Kalifornija ostvaruje najveći bruto društveni proizvod u SAD. Sa 2,97 triliona u rangu je Velike Britanije, koja godišnje ostvaruje 2,81 biliona dolara. Međutim, za dostizanje te brojke u Britaniji je ukupno bilo angažovano 14,5 miliona radnika - 75 odsto više nego u Kaliforniji. Pojedinačno, Kalifornija je peta najveća ekonomija u svijetu.

Godišnji bruto društveni proizvod (BDP) države Teksas, koji iznosi 1,78 biliona dolara, jednak je sumi koju ostvaruje Kanada - 1,73 biliona dolara. Istovremeno, BDP države New York (1,70 triliona dolara), odgovara onom koji ostvaruje Južna Koreja (1,66 triliona dolara).

Čak i manje države u sastavu SAD su samoodržive. Wyoming, najmanja od njih, u kojoj živi 600.000 ljudi ima godišnji BDP od 41 milijarde dolara, što od svjetskih država odgovara Jordanu, koji naseljava devet miliona ljudi.

See all News Updates of the Day

Moskovski sud oslobodio nedavmo zatvorenog glumca Pavela Ustinova

Russia Protests

Sud u Moskvi je naložio oslobađanje glumca Pavela Ustinova, koji je osuđen po optužbi da je povrijedio policajca tokom protesta opozicije. Presuda od tri i po godine zatvora izazvala je negodovanje javnosti u Rusiji.

Ustinov (23), poslat je u ponedeljak na izdržavanje zatvorske kazne jer je, kako je zaključio sud, povrijedio rame policajcu tokom pokušaja hapšenja na protestu 3. avgusta u Moskvi.

Ustinov je negirao navode optužnice, istakavši da nije učestvovao u pomenutim demonstracijama, jednim od nekoliko poslednjih mjeseci na kojima je traženo da izbori za gradsku skupštinu budu fer.

Sud je donio u petak odluku da se Ustinov pusti iz pritvora do razmatranja njegove žalbe sljedeće sedmice.

Ustinov je jedan od nekolicine aktivista osuđenih od tri do četiri godine zatvora zbog serije protesta ovog ljeta, najvećih u posljednjih nekoliko godina, nakon što je kandidatima opozicije uskraćena mogućnost da učestvuju na izborima za gradsku skupštinu, koji su održani 8. septembra.

Nekoliko stotina građana, uključujući poznate ličnosti, sveštenike, zaposlene u IT sektoru i iz drugih profesija napisali su na društvenim mrežama otvorena pisma pozivajući na oslobađanje Ustinova. Mnogi od njih su osudili i pritvaranje drugih demonstranata, nazivajući to drastičnim kršenjem pravde.

SAD u BiH traga za vojnicima nestalim u Drugom svjetskom ratu

A diver explores the wreckage of an American bombardier fighter plane from the Second World War, the Lockheed P-38G Lightning, at 38 meters of depth, on August 12, 2018, off the coast of La Ciotat, southern France.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo saglаsnоst Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/ nestalih u akciji pri Ministarstvu odbrane SAD-a (DPAA) zа rеаlizovanje projekta lociranja i identifikacije pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država koji su učestvovali u II svjetskom ratu." stoji u saopštenju Predsjedništva nakon 6. redovne sjednice.

U drugom Svjetskom ratu poginulo je više od 400 000 američkih vojnika.

Prema evidenciji odjela u Ministarstvu odbrane koji se bavi otkrivanjem nestalih američkih državljana u različitim ratovima, u Bosni i Hercegovini još je 13 američkih vazduhoplovaca iz Drugog svjetskog rata.

Radi se o osoblju aviona oborenih prilikom prelijetanja na mislijama 44. i 45. godine prošlog vijeka.

Havana osudila američko protjerivanje dvojice kubanskih diplomata pri UN

Cuba's Foreign Minister Bruno Rodriguez Parrilla at UN

Kubanska vlada osudila je protjerivanje dvojice svojih diplomata pri Ujedinjenim nacijama, optuženih za navodne aktivnosti koje ugrožavaju američku nacionalnu bezbjednost.

"Kategorički odbacujem neopravdano protjerivanje dvojice zvaničnika Stalne misije Kube pri Ujedinjenim nacijama", tvitovao je kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges.

Američke vlasti saopštile su sinoć da protjeruju dvojicu kubanskih diplomata. Detalji u vezi sa tom odlukom nisu saopšteni.

Administracija predsednika Donalda Trumpa je napustila pristup politike približavanja sa Kubom koju je započeo prethodni američki predsjednik Barak Obama.

Tenzije između SAD i Kube povećane su od početka godine jer Vašington podržava opoziciju u Venecueli a Havana predsjednika Nikolasa Madura.

Novinarske smjernice za izvještavanje o ekstremizmu

Novinarske smjernice za izvještavanje o ekstremizmu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Mladić ubijen, dvojica ranjena u kampu Vučjak

Mladić ubijen, dvojica ranjena u kampu Vučjak
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG