Linkovi

Američke obavještajne agencije još bez definitivnog zaključka o porijeklu COVID19


ARHIVA - Radnici u zaštitnim odelima hodaju pored železničke stanice u Vuhanu u Kini, 7. aprila 2020.
ARHIVA - Radnici u zaštitnim odelima hodaju pored železničke stanice u Vuhanu u Kini, 7. aprila 2020.

Predstavnici američke obavještajne zajednice navodno su obavijestili predsjednika Joe Bidena da još nemaju definitivan zaključak nakon što su razmotrili raspoložive podatke o porijeklu COVID19.

U pandemiji je zaraženo više od 213,2 miliona ljudi širom svijeta od kraja 2019, a od koronavirusa je preminulo više od 4,4 miliona ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Predsjednik Biden u maju je naredio američkim obavještajnim agencijama da u roku od 90 dana podnesu izvještaj o tome da li je virus, koji je prvo otkriven u Wuhanu u Kini, rezultat prenosa sa životinja na ljude ili je slučajno pušten iz laboratorije u Wuhanu.

Predsjednik je obavještajnim agencijama naredio da istraže kako je nastala epidemija pošto je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila izvještaj na osnovu sopstvene istrage. Izvještaj WHO, u kojem je zaključeno da je pandemija vjerovatno započela zbog prenošenja virusa sa životinja na ljude, kritikovan je kao nepotpun, prije svega zbog toga što kineska vlada nije sarađivala sa istragom globalne zdravstvene agencije.

Direktor nacionalnih obavještajnih službi predstavio je klasifikovani izvještaj Bidenu u utorak, prenijeli su američki mediji. Anonimni zvaničnici kažu da će dijelovi izvještaja biti deklasifikovani i objavljeni narednih dana.

XS
SM
MD
LG