Linkovi

Američke i britanske sankcije zbog finansiranja Hezbolaha


Lebanon Hezbollah
Lebanon Hezbollah

Sjedinjene Države i Britanija najavile su u utorak sankcije u vezi s trgovcem dijamantima i umjetninama optuženim za pružanje finansijske podrške militantnoj grupi Hezbolah sa sjedištem u Libanu.

Britanija je rekla da je zamrznula imovinu Nazema Ahmada i zabranila bilo kome u zemlji da posluje s njim ili bilo kojom kompanijom u njegovom vlasništvu.

Sjedinjene Države, koje su uvele slične sankcije protiv Ahmada 2019. godine, najavile su akcije protiv, kako se navodi, mreže od 52 pojedinca i entiteta u više zemalja koje su „olakšale plaćanje, otpremu i isporuku gotovine, dijamanata, dragog kamenja, umjetnina, i luksuzne robe” za Ahmadovu dobrobit.

Ministarstvo finansija SAD-a navodi u saopćenju da su ti entiteti pomogli Ahmadu da izbjegne američke sankcije „kako bi zadržao svoju sposobnost da finansira Hizballah i svoj luksuzni način života”.

Zajedno s Ministarstvom financija, američki State Department je također skrenuo pažnju na nagradu od 10 miliona dolara za više informacija o finansiranju Hezbolaha.

XS
SM
MD
LG