Linkovi

Ambasador Moon: Bosna ostaje naš provjeren prijatelj i partner


Ambasador Moon: Bosna ostaje naš provjeren prijatelj i partner
Ambasador Moon: Bosna ostaje naš provjeren prijatelj i partner

Danas je u senatskom Odboru za vanjske poslove održana rasprava o novoimenovanju nekoliko američkih diplomata na nove ambasadorske položaje. Medju njima, na pitanja senatora Jean Shaheen, Richarda Lugara i drugih članova Odbora, odgovarao je i novoimenovani za američkog ambasadora u BiH Patrick Moon. Senatorica Jean Shaheen, demokrata iz savezne države New Hampshire, je postavila najviše pitanja vezano za BiH, naglasila nužnu potrebu za ustavnom reformom i istakla da bosanski političari i dalje koriste strah i podjele kako bi povećali svoju moć.

"U februaru sam bila u Bosni, kazala je Shaheen, i razgovarajući s mladim ljudima, shvatila sam kako malo vjere oni imaju, ne samo u političare, nego i u svoju budućnost u BiH."

Novi ambasador Patrick Moon, je sa svoje strane naglasio da će učiniti sve da bi pomogao unaprijedjenju BiH, američkog, kako je rekao, prijatelja i partnera.

Ambasador Moon je naglasio da je veliki dio njegove diplomatske karijere bio vezan za Balkan, te da je tijekom trogodišnjeg boravka pri američkoj ambasadi u Zagrebu, često bio fokusiran BiH, Kosovo i Srbiju.

Već petnaest godina, naglasio je ambasador Moon, Sjedinjene Države nastoje ojačati demokraciju u BiH, pomoći u uspostavi dobre vlade, povećati poštovanje ljudskih prava i promovirati ekonomski prosperitet. Amerika je, kazao je Moon, odlučna da osigura da stabilna, suverena i mirna BiH nepovratno krene putem ka NATO i Evropskoj uniji. Medjutim, kako bi takve aspiracije postale stvarnost, mora se još puno toga uraditi. Prečesto je svaki napredak u BiH ometan nacionalističkom retorikom, i nedostatkom političke volje. A kao posljedica toga, ključni prioriteti u BiH nisu riješeni, prvenstveno reforma ustava zemlje.

Patrick Moon je senatore podsjetio i na napretke koji su postignuti u BiH, kao što su članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, te sudjelovanje bosanskih vojnika u savezničkim trupama u Iraku i Afghanistanu.

Bosna i Hercegovina, zaključio je novoimenovani američki ambasador u BiH, u svakom slučaju ostaje naš provjeren prijatelj i partner, bilo u UN-u, ili kao partner u borbi protiv trgovine ljudima.

XS
SM
MD
LG