Linkovi

Ambasadorica: Putin planira da dođe na samit G-20


Vladimir Putin na mitingu u Moskvi, 18. marta 2022.
Vladimir Putin na mitingu u Moskvi, 18. marta 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava da prisustvuje samitu G-20 koji se u novembru ove godine održava na Baliju, kazala je ruska ambasadorica u Indonezij.

SAD i zapadne zemlje razmatraju da li Rusija treba da ostane članica grupe 20 najmoćnijih ekonomija na svijetu, saznaje Reuters. Ipak, pošto svaka članica grupe ima pravo da na takvu odluku uloži veto, neke zemlje možda neće učestvovati na samitu.

Ruska ambasadorica u Indoneziji, koja trenutno predsjedava G-20, rekla je da Putin planira da dođe na Bali u novembru.

"Zavisiće od mnogo stvari, uključujući i pandemiju Covida. Za sada - namjerava da prisustvuje", rekla je Ljudmila Vorobjeva. Istakla da je da isključivanje Rusije iz G-20 "neće pomoći rješavanju ekonomskih problema, već će biti otežano".

Vorobjeva je apelovala na Indoneziju da ne popusti pod pritiskom zapadnih zemalja. Indonežansko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

"Nadamo se da vlada Indonezije neće popustiti pod užasnim pritiskom Zapada koji je primijenjen i na druge zemlje".

Poljska je sugerisala američkim trgovinskim predstavnicima da oni zamijene ruske predstavnike u G-20. Njemački kancelar Olaf Scholz kaže da će o tome odlučivati zemlje članice, ali da to pitanje sada nije prioritetno.

"Kada je riječ Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ili G-20, o tome se mora razgovarati, ne može se odlučivati pojedinačno. Prilično je jasno da smo sada zauzeti drugim stvarima, hitno nam je potrebno primirje", rekao je on.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, na pitanje da li će Bidenova administracija pokrenuti pitanje izbacivanja Rusije iz G20, odgovorio je da Rusija ne može nastaviti kao i do sada, kada je riječ o međunarodnim institucijama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG