Linkovi

Ambasador SAD prijeti premještanjem američkih trupa iz Njemačke


Richard Grenell, U.S. Ambassador to Germany, addresses a rally for equal rights at the U.N. in Geneva, Switzerland, March 18, 2019.
Richard Grenell, U.S. Ambassador to Germany, addresses a rally for equal rights at the U.N. in Geneva, Switzerland, March 18, 2019.

Ambasador SAD u Njemačkoj Ričard Grenel ponovo je ukazao na niska ulaganja Berlina u odbranu, rekavši da je to "uvrijedljivo" i ponovio prijetnju da će američke trupe biti povučene iz ove zemlje.

"Zapravo je uvrijedljivo to što američki poreski obveznici moraju i dalje da plaćaju da bi u Njemačkoj bilo više od 50.000 Amerikanaca, a Nijemci mogu da potroše višak na domaće programe", rekao je Grenel za agenciju DPA.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je tokom posjete poljskog predsjednika Andžeja Dude Vašingtonu u junu da je moguće premještanje američkih trupa iz Njemačke u Poljsku.

"Poljska ispunjava svoju obavezu prema NATO-u o ulaganju dva odsto društvenog proizvoda u odbranu. Njemačka to ne radi. Mi bismo pozdravili dolazak američkih snaga iz Njemačke u Poljsku", napisala je jučer na Tviteru ambasadorka SAD u Poljskoj Džordžet Mosbaher (Georgette Mosbacher).

Uprkos znatnom povećanju izdvajanja za odbranu, Njemačka je i dalje znatno ispod cilja od dva odsto, koje predviđa NATO.

U Njemačkoj je stacionirano 35 hiljada američkih vojnika, plus 17 hiljada američkih i 12 hiljada njemačkih civila zaposlenih u Armiji SAD u ovoj zemlji. Još nekoliko desetina hiljada radnih mjesta u Njemačkoj zavisi od američke vojske.

Američki komandni centri za Evropu i Afriku stacionirani su u Štutgartu a najvažnija američka avio baza na starom kontinentu je u Ramštajnu na jugozapadu Njemačke.

Vašington je razljutilo odbijanje Berlina da učestvuje u misiji zaštite plovidbe u Ormuskom moreuzu. Jedino se Britanija od evropskih zemalja pridružila.

Takođe, Njemačka je prije neku godinu odbila da pošalje kopnene trupe da pomognu u borbi protiv “Islamske države” u Siriji. Istovremeno, u koalicionoj Vladi u Berlinu se razilaze da li da njemački izviđački avion “Tornado” nastavi da operiše iz Jordana.

Pokazatelj iritiranosti Vašingtona stavom Berlina, jeste i evropska turneja Donalda Trumpa krajem avgusta tokom koje neće posjetiti najbogatiju ekonomiju na starom kontinentu, prenosi DPA.

On će učestvovati na samitu G7 u Francuskoj 24. avgusta, gdje će se, doduše, sresti i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon toga, posjetiće Dansku i Poljsku, zemlje koje su podržale SAD u ključnim pitanjima, kao što je oponiranje gradnji gasovoda Sjeverni tok 2 koji treba da direktno poveže Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG