Linkovi

Ambasador Hill: Volio bih prozapadnu Vladu u Srbiji


Ambasador SAD Christopher Hill tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine
Ambasador SAD Christopher Hill tokom intervjua za Glas Amerike 1. maja 2022. godine

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Christopher Hill izjavio je da bi u Srbiji volio da vidi prozapadno orijentisanu Vladu i ministre koji vjeruju u strateške pravce za koje su Srbi glasali, da Srbija mora da se okrene Zapadu i da "drugih opcija više nema".

On je u intervjuu za Blic koji je objavljen u ponedjeljak rekao da bi to volio da vidi, ali razumije da je komplikovano sastavljati Vladu.

"Kada su me u prošlosti pitali za neke pozicije, a ja davao prijedloge, puno puta bi se ispostavilo da sam griješio", rekao je Hill, dodajući da ne govori vladama koga da stave na koje pozicije.

Kako je objasnio, volio bi da vidi Vladu koja je sposobna za prevazilaženje izazova i koja želi da krene ka Zapadu, jer je veoma jasno da su "ljudi u Srbiji to izabrali".

Hill je izbor novih ministara uporedio sa kuhanjem, rekavši da je "teško kuhati u tuđoj kuhinji".

"Ponekad se neke stvari ostave predugo na šporetu, a nekad nešto ne bude dovoljno skuhano", objasnio je on, napominjući da se trudi da se kloni tuđih kuhinja, utz tvrdnju da se ne miješa u izbor vlada, već da predstavlja SAD.

"Ako me neko pita za mišljenje, ja kažem ono što sam i vama sad rekao, ali ne i ko da bude član vlade", naglasio je Hill.

Na pitanje koliko se kriza u Ukrajini odražava na odnose Srbije i SAD, on je odgovorio da misli da to "otvara izazove, ali i mogućnosti, kao što to sve krize i rade".

"Što se tiče izazova, znam da se mnogi Srbi osjećaju kao da su se našli u tjesnacu, ali mislim i da je, što se tiče mnogih Srba, to odlučeno i da misle da Srbija mora da se okrene Zapadu", zaključio je Hill.

XS
SM
MD
LG