Linkovi

Ambasade: Vlada Kantona Sarajevo imala je jasnu viziju kako poboljšati život građana


Sarajevo
Sarajevo

Nakon što su SBB i DF odlučili napustiti „šestorku”, odnosno vladajuću koaliciju u Kantonu Sarajevu, a što može dovesti do smjene Vlade Kantona Sarajevo, danas su se oglasile ambasade u BiH.

Zajedničku izjavu, koju prenosimo u cijelosti, potpisuju ambasade SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije:

„U svjetlu nedavnih prijedloga političkih lidera za smjenom Vlade Kantona Sarajevo, ponavljamo da smo posvećeni građanima BiH i reformama koje će njima pomoći, a ne bilo kojoj političkoj stranci ili grupaciji.

Politike i političare treba cijeniti prema načinu na koji odgovaraju na zahtjeve građana za boljim vlastima, ekonomskim reformama, borbom protiv korupcije i za poštivanjem ljudskih prava. U prethodnih 12 mjeseci uvjerili smo se da je koaliciona vlada imala jasnu i pozitivnu viziju o tome kako unaprijediti život građana.

Spremni smo na saradnju sa svima koji pokažu aktivnu i jasnu predanost promjenama s ciljem bolje političke i socijalne klime širom zemlje. BiH su potrebni političari koji su dorasli zadacima sa kojima se zemlja suočava, a mi ćemo nastaviti pružati podršku onima koji su odlučni da se sa istima suoče na efikasan način.”

SBB i DF odlučili da u koaliciju uđu sa SDA, koja je opoziciona stranka u Sarajevu, a prema mišljenju njenog predsjednika Bakira Izetbegovića aktuelni saziv Vlade Kantona Sarajevo ništa bitno nije uradio u protekloj godini.

„Neka mi neko kaže šta je ova ekipa uradila, osim što je imala lijepih ideja i tako dalje”, kaže Izetbegović, dodavši da smatra da će u Skupštini Kantona Sarajevo biti dovoljno ruku za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG