Linkovi

Ambasada upozorila Amerikance da ne idu na aerodrom u Kabulu


Američki vojnici obezbjeđuju aerodrom u Kabulu, dok ispred čekaju Afganistanci koji žele da se evakuišu
Američki vojnici obezbjeđuju aerodrom u Kabulu, dok ispred čekaju Afganistanci koji žele da se evakuišu

Ambasada SAD u Kabulu izdala je novo upozorenje Amerikancima da ne odlaze na aerodrom bez "pojedinačnih instrukcija predstavnika američke vlade" i istakla da postoji rizik od napada Islamske države izvan aerodroma.

Njemačka ambasada je izdala slično upozorenje, uz napomenu da talibani strogo kontrolišu to područje.

Ove bezbjednosne prijetnje su primorale vojsku SAD da osmisli nove načine kako da one koji žele da se evakuišu prebaci na aerodrom, rekao je neimenovani zvaničnik. Jedna od mogućnosti je da se skupe u manje grupe na određenim mjestima, odakle će ih vojska pratiti do aerodroma.

Zvaničnici SAD, koji su željeli da ostanu anonimni, nisu htjeli da govore detaljnije o prijetnjama Islamske države, ali su rekli da su značajne.

SAD nastavljaju da komuniciraju sa talibanskim komandantima kako bi propuštali ljude od punkta do punkta.

U protekla 24 sata evakuisano je 3.800 ljudi sa aerodroma Hamid Karzai, u Kabulu, a otkako su talibani preuzeli vlast, evakuisano ih je 17.000.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da nema precizne podatke o tome koliko je Amerikanaca ostalo u Kabulu i drugim dijelovima Afganistana.

Predsednik Joe Biden je ponovio da će SAD ostati u Afganistanu dok se svi Amerikanci i Afganistanci koji su radili za američku vladu, ne evakuišu.

"Svi Amerikanci koji žele da dođu kući, mi ćemo ih dovesti. Nema sumnje da je ovo opasno, vojnici rizikuju živote i okolnosti su teške", rekao je Biden.

Biden je rekao da će njegova administracija uraditi sve da "bezbjedno evakuišie i afganistanske saveznike, partnere i druge Afganistance koji mogu biti na meti talibana".

Na aerodromu u Kabulu je oko 5.800 američkih vojnika koji obezbjeđuju evakuaciju.

Uprkos haosu i povremenom nasilju izvan aerodroma, Biden je rekao da američka vojska ima kontrolu nad aerodromom i da evakuiše hiljade ljudi, a cilj je da svi budu evakuisani do 31.avgusta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG