Linkovi

BiH

AMBASADA SAD-a u BIH: Presuda Prliću i drugima važan korak u utvrđivanju odgovornosti pojedinaca


Zgrada Ambasade SAD-a u BiH u Sarajevu
Zgrada Ambasade SAD-a u BiH u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon presude „hrvatskoj šestorki” - Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentini Ćoriću i Berislavu Pušiću kojima su potvrđene kazne iz prvostepenog postupka, ukupno 111. godina.

U saopćenju Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini stoji:

„Upoznati smo s današnjom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu.

Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.”

Presudom i Prliću i drugima je potvrđen udruženi zločinački poduhvat sa ciljem stvaranja hrvatskog entiteta u BiH u kojem su učestvovali nekadašnji čelnici Republike Hrvatske i Herceg-Bosne. ​

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG