Linkovi

Ambasada SAD: Osuđujemo prijetnje i zastrašivanja uposlenih u Memorijalnom centru Srebrenica


Srebrenica Memorial
Srebrenica Memorial

Sjedinjene Države osuđuju prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i njegovog osoblja, a vezano za njihov rad na godišnjem izvještaju Centra o negiranju genocida u Srebrenici, objavila je Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

"Pozivamo nadležne institucije da detaljno istraže ove prijetnje i procesuiraju počinioce." stoji u reakciji Ambasade SAD u BiH.

"Oštro osuđujemo poricanje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje istorije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvatanje činjenica u vezi sa genocidom i ratnim zločinima počinjenim tokom rata 1992-1995 su suštinski prvi korak ka pomirenju.

To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini u cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj grupi. Glorifikacija ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i napori da se rehabilituju osuđeni ratni zločinci ili minimiziraju njihovi zločini, razdiru tkivo društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju.

Ove akcije potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju u mirnom i prosperitetnom životu", napisala je Ambasada SAD.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković ranije su upozorili na prijetnje i zastrašivanja osoba koje su sudjelovale u izradi Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici.

Suljagić je na društvenoj mreži X, ranije Twitter, upozorio da se "kroz pojedine medije u bh. entitetu RS-u stavlja meta na čelo ljudima".

"Nakon što je Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici objavljen u 372 medijska izvještaja u cijelom regionu jučer, danas kreće odmazda. Kroz režimske medije u RS-u se stavlja meta na čelo ljudima koji su uključeni u izradu Izvještaja. Riječ je o napadu na pojedince bez presedana", kazao je Suljagić.

Autori izvještaja su identifikovali 90 slučajeva negiranja u javnom, odnosno medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, a u usporedbi s prošlogodišnjim izvještajem, u kojem su zabilježena 693 slučaja negiranja genocida, primjećuje se smanjenje broja slučajeva.

Prema ovom izvještaju, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice, i Miodrag Linta, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, i dalje su glavni negatori genocida.

Pored Dodika, Kojića i Linte, među negatorima su se, prema monitoringu izvještaja, našli i tabloidi iz Srbije Informer i Alo, Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i portparol SNSD-a, kao i Nenad Kecmanović, penzionisani profesor i bivši savjetnik Milorada Dodika.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  DETEKTOR .BA

  Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG