Linkovi

Ambasada SAD naredila dijelu zaposlenika da napuste Irak


U.S. Embassy, Baghdad, Iraq
U.S. Embassy, Baghdad, Iraq

Američka ambasada u Bagdadu saopćila je da je State Department naredio svim "državnim službenicima čije prisutnost nije neophodna" da napuste Irak zbog sve većih napetosti sa susjednim Iranom.

U saopćenju od 15. maja se navodi kako se to naređenje odnosi na zaposlenike u ambasadi kao i u američkom konzulatu u Irbilu, glavnom gradu iračke kurdske autonomne regije.

"Usluge izdavanja viza na oba mjesta bit će privremeno obustavljene. Američka vlada ima ograničene mogućnosti pružanja hitnih usluga građanima SAD-a u Iraku", navodi se u saopćenju.

Preporučeno je onima na koje se naređenje odnosi da što je prije moguće "napuste Irak komercijalnim prijevozom".

12.maja ambasada SAD u Bagdadu savjetovala je građanima SAD-a da ne putuju u Irak, navodeći kao razlog "pojačane napetosti" u zemlji.

Nema pojedinosti o prirodi prijetnji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo prošlog je tjedna neočekivano posjetio Bagdad, gdje se sastao s iračkim dužnosnicima kako bi razgovarali o sigurnosnim pitanjimazbog, kako je istaknuo,"eskaliranja" iranskih aktivnosti.

Do posjeta je došlo nakon što je Washington najavio raspoređivanje borbene grupe nosača avionai bombardera na Bliski istok, i to kao odgovor na prijetnje Irana interesima Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika u regiji.

XS
SM
MD
LG