Linkovi

Amazon bilježi najgori nivo krčenja šuma u posljednjih 15 godina


Na ovoj fotografiji dosijea od 23. novembra 2019. vidi se spaljeno područje amazonske prašume u Prainhi, država Para, Brazil. (AP Photo/Leo Correa, fajl)
Na ovoj fotografiji dosijea od 23. novembra 2019. vidi se spaljeno područje amazonske prašume u Prainhi, država Para, Brazil. (AP Photo/Leo Correa, fajl)

Krčenje šuma u brazilskoj prašumi Amazonu dostiglo je najviši nivo u posljednjih 15 godina, pokazuju službeni podaci.

Izvještaj brazilske Agencije za istraživanje svemira (Inpe) otkrio je da se krčenje šuma povećalo za 22 posto u godini dana.

Brazil je bio među brojnim državama koje su obećale da će okončati i preokrenuti krčenje šuma do 2030. tokom nedavnog samita o klimi COP26.

Amazon je dom za oko tri miliona vrsta biljaka i životinja i milion domorodaca.

To je vitalno skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja.

Prema najnovijim podacima, izgubljeno je oko 13.235 kvadratnih kilometara tokom perioda 2020-2021., što je najveći novi od 2006. godine.

Ministar životne sredine Joaquim Leite rekao je da podaci predstavljaju "izazov" i rekao da "moramo biti snažniji u odnosu na ove zločine".

Dodao je da podaci "baš ne odražavaju situaciju u posljednjih nekoliko mjeseci".

Krčenje šuma u Amazonu povećalo se za vrijeme predsjednika Jaira Bolsonara, koji podstiče poljoprivredu i rudarske aktivnosti u prašumi.

On se i ranije sukobljavao s Inpeom zbog krčenja šuma, optuživši Agenciju 2019. da loše utiče na imidž Brazila.

Ali na klimatskoj konferenciji održanoj u novembru u Glazgovu, Brazil je bio među brojnim državama koje su potpisale veliki sporazum o okončanju i preokretanju te prakse.

Obećanje je uključivalo skoro 19,2 milijarde dolara javnih i privatnih sredstava. Nešto od toga će ići zemljama u razvoju za obnovu oštećenog zemljišta, suzbijanje požara i podršku autohtonim zajednicama.

XS
SM
MD
LG