Linkovi

Amazon nadmašio Microsoft na berzama


Amazon
Amazon

Amazon je nadmašio Microsoft na listi najvrijednijih kompanija Sjedinjenih Američkih Država čijim se dionicama javno trguje, pošto su previranja na berzama dovele do promjene na listi američkih korporacija.

Promjena na vrhu se dogodila nakon što su dionice Amazona porasle tri posto i podigle tržišnu vrijednost giganta internet trgovine na 797 milijardi dolara. Dionice Microsofta su porasle za manje od jedan posto, čime je tržišna vrijednost proizvođača softwarea 784 milijardi dolara.

Time je Amazon prvi put najvrijednija američka kompanija sa dionicama na berzi, a i okončan je kratki povratak Microsofta na vrh, kada je nadmašio Apple u novembru.

Previranja su izazvana zabrinutošću da će trgovinski rat Trumpove administracije s Kinom i podizanje referentnih kamata usporiti svjetsku privredu.

To je jedan od razloga zašto su mnoge dionice tehnoloških kompanije daleko ispod svojih rekorda. Amazon je 21 posto ispod rekorda iz septembra kada je njegova kapitalna vrijednost bila iznad 1.000 milijardi dolara.

Apple je tada vrijedio još više, ali su njegove dionice izgubile 37 posto vrijednosti od oktobra, odnosno oko 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Apple je potvrdio neke od najgorih strahova investitora kada je prošle sedmice upozorio na razočaravajuću potražnju za iPhoneima, posebno u Kini, zbog čega su prihodi u posljednjem tromjesečju daleko manji od projekcija uprave i analitičara, javljaju agencije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG