Linkovi

Prodavnice bez kasa - budućnost kupovne tehnologije


Amazon Go: Sve što uradite je skenirate aplikaciju, uđete, uzmete šta vam treba, i izađete.
Amazon Go: Sve što uradite je skenirate aplikaciju, uđete, uzmete šta vam treba, i izađete.

Red na kasi u prodavnicama bi mogla postati stvar prošlosti ranije nego što to mislimo. Godinu dana nakon što je Amazon otvorio prvu prodavnicu bez kase, preodavnice I nove izrastajuće kompanije se natječu da sličnu tehnologiju uvedu u druge prodavnice širom svijeta, kako kupci ne bi morali stajati u redu.

Nekoliko novih kompanija svoju tehnologiju nude prodavnicama kako bi I one mogle otvoriti nešto slično Amazonu.

Te prodavnice ne samo da nemaju gotovinu, već nemaju ni kase niti one koje rade na kasama. Vi jednostavno odete, skenirate svoju aplikaciju, I prođete kroz okretni ulaz. Izaberete šta želite i izađete. To je gotovo kao legalna krađa, kaže Mark Mahaney.

Amazon je prvi počeo sa otvaranjem devet prodavnica u tri američka grada prošle godine. Kupci skeniraju aplikaciju kako bi ušli u prodavnicu Amazon Go, uzmu šta im treba i izađu. Kamere i senzori prate šta se uzima, te se ta cijena automatski stavlja na njihove kreditne kartice. Kompanije kao Zippin i Standard Cognition pregovaraju ugovore sa prodavnicama u Sjedinjenim državama i drugim dijelovima svijeta.

Mi vidimo svijet sa milionima prodavnica i kompanija i želimo im pomoći da instaliraju tehnologiju kao što je ova. Stoga gradimo tehnologiju za prodavnice, a ne prodavnice za tehnologiju, kaže Michael Suswal.

Kompanije mogu naučiti kako kupci kupuju i police puniti sa proizvodima koji se prodaju. Kamere i senzori će znati kada kupac nešto uzme ili vrati, i privlačiti ga da kupi proizvod ponudom uz popust.

Mislim da će za pet godina svako kupovati u jednoj takvoj prodavnici bez kase. A za 10 godina to će vjerovatno biti veoma uobičajeno, možda će biti čak čudno otići u prodavnicu koja ima kasu.

Ali tehnologija bez kase povlači nova pitanja po pitanju privatnosti i mogućnosti da podaci kupca dođu u pogrešne ruke.

Osigurali smo da su kamere postavljene veoma visoko u plafonu i da snimaju pravo dole, stoga su veoma slične GPS kamerama koje snimaju automobile na mapi. One ne vide lice kupaca, što znači da se ne koristimo niti da možemo koristiti tehnologiju prepoznavanja lica u bilo kojem smislu, kaže Krishna Motukuri.

Kompanije Zippin i Standard Cognition su otvorile male pokusne prodavnice u San Franciscu koje još nisu otvorene za javnost.

XS
SM
MD
LG