Linkovi

Amazon podržava Bidenov prijedlog o povećanju poreza za korporacije


Vlasnik Amazona Jeff Bezos
Vlasnik Amazona Jeff Bezos

Kompanija Amazon podržava prijedlog Bidenove administracije da se povećaju porezi kompanijama kako bi se od toga finansirali infrastrukturni projekti, saopštio je vlasnik Amazona Jeff Bezos poslije kritika iz Bijele kuće, Kongresa i sa društvenih mreža.

"Podržavamo fokus Bidenove administracije na investicije u američku infrastrukturu. Razumijemo da će za to biti potrebni ustupci sa raznih strana i podržavamo povećanje poreza za korporacije", napisao je Bezos u blogu.

Najveći online prodavac u SAD je na meti kritika zbog toga što već godinama plaća jako mali federalni porez ili ga uopšte ne plaća.

Bijela kuća nije komentarisala Bezosovu izjavu.

Predsjednik SAD Joe Biden predložio je da se korporativni porezi podignu na 28 posto sa sadašnjih 21, kao i da se popune rupe u zakonu koje najbogatijima omogućavaju da ne plate porez.

Američki predsjednik je rekao da je Amazon jedna od 500 kompanija koje koriste različite rupe u zakonu kako ne bi platile ni cent federalnog poreza na prihode, za razliku od porodica koje plaćaju više od 20 posto godišnje zarade na ime tog poreza.

Amazon u 2017. i 2018. nije platio federalni porez, a za 2019. je objavio da je dužan 162 miliona dolara, dok je u 2020. porez iznosio 1,835 milijardi dolara.

Bivši predsjednik Donald Trump smanjio je poreze za korporacije sa 35 na 21 posto, a takođe je obećavao da će pokrenuti infrastrukturne projekte, što se nije desilo.

Američka trgovinska komora je Bidenov prijedlog za povećanje poreza nazvala "opasno pogrešnim" i ocijenila da će usporiti ekonomski oporavak i oslabiti američku konkurentnost na globalnom nivou.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG