Linkovi

Etanol: Da ili ne?


U Sjedinjenim državama se vodi debata o granici količine etanola u gorivu, uzimajući u obzir šta ona znači za okolinu i hranu.

Uz tvrdnje da goriva od petroleuma doprinose klimatskim promjenama, zagovornici zaštite okoline podržavaju upotrebu biljnih bio goriva kao izvora energije koji ne zagađuju okolinu. Zakonom iz 2007 godine se zahtijeva od proizvođača benzina da povećaju količinu biogoriva etanola u američkim zalihama goriva. Za etanol domaće proizvodnje također kažu da otvara nova radna mjesta za Amerikance, i da vodi ka većoj energetskoj nezavisnosti. Ali neki regulatori sada predlažu smanjenje zahtjeva koji se tiču etanola. Novinar Glasa Amerike Steve Baragona je potražio odgovor na pitanje šta bi to moglo značiti za hranu, goriva i okolinu.

Kada američki vozači svoja vozila pune etanolom, oni zapravo kupuju fermentiran kukuruz kojeg su uzgojili američki farmeri. Zakon iz 2007 je doveo do uveliko povećane potrošnje etanola koja je ojačala ruralne ekonomije. Kukuruz također dok raste apsorbuje ugljen dioksid, jedan od stakleničkih plinova, kaže Bob Dinneen, koji je nalazi na čelu trgovačke grupe Udruženja za obnovljiva goriva.

Tu se proizvodi gorivo od zemljoradničkih usjeva i ostataka koji iz zraka uzimaju ugljen dioksid, što je nešto što benzin ne može, objašnjava Bob Dinneen.

Ali mnogi kritiziraju etanol. Proizvođači peradi i druge vrste mesa kažu da se životinje sada moraju natjecati sa etanolom kada su u pitanju zalihe kukuruza. To je dovelo do povećanja cijena kukuruza i troškova uzgoja životinja, kaže Hobey Bowen, predsjednik Federacije za uzgoj peradi u Virginiji.

Ti visoki troškovi u industriji se na kraju prenose i na druga polja, stoga je ta politika dovela do inflacije kada je u pitanju hrana, kaže Hobey Bowen.

Postoji još jedan faktor koji bi mogao doprinijeti onemogućavanju rasta upotrebe etanola, kaže Patrick Kelly, savjetnik za Američki institut za petroleum.

Postoji veći zahtjev za količinu etanola u benzinu nego što to infrastruktura može podnijeti.

A evo zašto. Benzin danas u Sjedinjenim državama sadrži 10% etanola. Povećati ga na 15% bi bio jedan način da se udovolji tom zakonu. Ali neki automobili možda ne mogu voziti uz veću količinu etanola, kaže Patrick Kelly.

Ako imate automobil koji je dizajniran da koristi E-10, i pumpa za benzin nije kompatibilna sa E-15, onda bi vas to moglo ostaviti na sred cestebez goriva, kaže on.

Stoga Američka agencija za očuvanje okoline predlaže smanjenje granice količine etanola za ovu godinu. Bob Dinneen kaže da to nije dobra ideja.

Time bi išli korak unazad, a ne korak unaprijed po pitanju energetske politike.

On dodaje da je kongres odobrio zakon čiji su cilj veće promjene u odnosu na mjesto snabdijevanja gorivom za Ameriku. Na primjer auto proizvođači mogu napraviti neke modele koji se mogu pokretati na gorivo koje sadrži do 85% etanola.

Ako želimo da etanol zamijeni benzin, ako želimo druge opcije osim dubljeg bušenja u Meksičkom zaljevu, onda moramo uvjeriti ulagače da će postojati tržište za ta nova napredna biogoriva, kaže Bob Dinneen.

Ta nova biogoriva mogu biti napravljena od otpadaka, kukuruza, ili drugih biljnih materijala. To bi moglo okončati debatu vezanu za hranu i gorivo. Ono što će pokretati naše automobile u godinama koje dolazi možda zavisi od odluke agencije za očuvanje okoline, koja se očekuje u junu.
XS
SM
MD
LG