Linkovi

"Alisa u Zemlji čuda", Tima Burtona, vodi nas ponovno u ludu avanturu niz zečju rupu


"Alisa u Zemlji čuda", Tima Burtona, vodi nas ponovno u ludu avanturu niz zečju rupu
"Alisa u Zemlji čuda", Tima Burtona, vodi nas ponovno u ludu avanturu niz zečju rupu

Jedna od najpopularnijih dječjih priča u modernoj književnosti našla se na velikom ekranu u 3-D verziji s Johnnyjem Deppom kao Ludim Klobučarom

Knjiga Lewisa Carrolla „Alisine avanture u Zemlji čuda“ bila je hit kod mladih čitatelja otkako je prvi puta objavljena, 1865., a, od najranijih dana kinematografije, ta priča o djevojčici i njezinom putu niz zečju rupu fascinirala je i privlačila filmske stvaratelje.

Najnoviji među njima je Tim Burton, koji se sličnih tema latio i u nekima od svojih ranijih filmova, poput „Beetlejuice“, „Edward Scissorhands“ i „Charlie and the Chocolate Factory“. Burton smatra da je Carrollova priča toliko maštovita i bogata da bi – da je tek danas napisana – isto tako bila očaravajuća.

U ovoj novoj verziji, koju je adaptirala Linda Woolverton prema elementima originalne knjige, kao i nastavka „Alisa s onu stranu ogledala“, starija Alisa se vraća u Zemlju čuda deset godina nakon prvog posjeta. Kako saznaje od svog povremeno lucidnog vodiča Ludog Klobučara, stvari su se u međuvremenu promijenile: Crvena kraljica je u potpunosti zavladala Zemljom čuda i glave lete na sve strane. Na Alisi je da vrati tu zemlju u njezino ranije čudesno stanje.

Dvadesetogodišnja australska glumica Mia Wasikowska glumi ovu gotovo odraslu Alisu. Partner joj je – u ulozi Ludog Klobučara - Johnny Depp, kojemu je to sedmi film pod redateljskim vodstvom Tima Burtona. Depp priznaje da bi s Burtonom radio štogod bi mu on ponudio, ali, kaže, Ludi Klobučar mu je pružio dodatne izazove u čvršćoj karakterizaciji lika.

Crvenu kraljicu glumi Helena Bonham-Carter, dok je Anne Hathaway njezina sestra i suparnica Bijela kraljica. Engleski televizijski glumac Matt Lucas glumi i Tweedle Deeja i Tweedle Duma, a Stephen Fry daje glas čudovitoj Češirskoj mački, uz Michaela Sheena kao Bijelog zeca.

Film „Alisa u Zemlji čuda“ snimljen je u produkciji studija Walt Disney, koji je 1951. napravio i diljem svijeta poznatu dugometražnu crtanu verziju ove priče. Glazbu za film je skladao Danny Elfman, još jedan česti suradnik redatelja Tima Burtona.

XS
SM
MD
LG