Linkovi

Louisville se sprema oprostiti od svog velikana Muhameda Alija


Tijelo legendarnog bokserskog šampiona Mohameda Alija je iz Arizone prebačeno u njegov rodni grad Louisville u Kentuckyju.

Ali je umro kasno u petak u 74 oj godini života od komplikacija usljed Parknsonove bolesti. Kolona vozila je prevezla tijelo do pogrebne kuće, a pripadnici različitih vjera su se okupili u islamskom centru u Louisevileu kako bi odali počast tom velikanu boksa.

Znam da si nas napustio na putu ka vječnosti I ne znamo više od toga. Ali u dubini našeg srca, znam da se smiješiš u raju, sa prorokom Muhamedom, Isusom, Mosesom, I svim svetima koje obasipaš sa ljubavi, rekao je doktor Muhammad Babar, iz organizacije američkih muslimana.

Grad Louiseville će Mohamedu Aliju odati počast procesijom u petak nakon javne sahrane u sportskoj areni. Među onima koji bi trebali održati memorijalni govor je I bivši predsjednik Bill Clinton.

Mohamed Ali je rođen kao Cassius Clay u Louisevilleu 1942, ali ga je promijenio nakon što je osvojio titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji I prešao je na islam.

Osim svijeta sporta, Ali se našao u centru kontroverze 1967, kada je odbio da se pridruži američkoj vojsci, na osnovu svojih vjerskih uvjerenja I protivljenja Vijetnamskom ratu. Optužen je I osuđen za izbjegavanje vojne službe I oduzeta mu je bokserska titula I dozvola. Ali se zbog toga nije mogao vratiti u bosački ring više od tri godine sve dok Vrhovni sud nije poništio tu odluku 1970. 2005, bivši predsjednik George W Bush je Aliju uručio predsjedničku medalju slobode, najveće američko građansko odlikovanje.

XS
SM
MD
LG