Linkovi

BiH: Ali - dječak koji se bori s vatrom


Ali Sarajlić
Ali Sarajlić

Konjic je bio jedno od najvećih žarišta korona virusa u Bosni i Hercegovini, a onda su u ovom i više drugih mjesta na Neretvi buknuli požari.

Dok su se zdravstveni radnici borili sa velikim brojem zaraženih koronavirusom, vatrogasci i dobrovoljci su pokušavali zaustaviti vatrenu stihiju.

Jedan od najmlađih dobrovoljaca je 14-godišnji Ali Sarajlić iz mjesta Buturović Polje. Nekoliko dana s ostalim mještanima gasio je požare u i oko Konjica.

U razgovoru za Glas Amerike hrabri dječak opisuje na koji način se borio protiv požara.

Ali Sarajlić, boy who fights fire
Ali Sarajlić, boy who fights fire

„U početku sam bio veza između ljudi koji su gasili požare jer je požarom bio zahvaćen veliki prostor i bila je otežana i telefonska komunikacija. Poslije sam donosio vodu i hranu i vodu za leđne rentače pomoću kojih smo gasili požare. Kada bi se vatra baš rasplamsala, onda sam s lopatom, grabljama i ostalim alatom, sklanjao lišće ispod drveća da bi se spriječilo dalje širenje vatre“, kaže Sarajlić.

Nakon što su on i njegova porodica čuli o požarima i vatri koja bukvalno guta okolnu šumu, s ocem i komšijama je krenuo u akciju gašenja i, kako kaže, nije ga bilo strah.

Nisam se plašio, sa mnom su bili otac, amidža, komšije i moji drugari. Niko ne bi dopustio da mi se nešto dogodi niti bi me ostavili samog u nevolji. Mi smo svi navikli da pomažemo jedni drugima.
Ali Sarajlić


"Moja porodica je svjesna da požar ne bira nikoga i da vrlo lako može ugroziti bilo čiju kuću i imanje. Naučen sam da stvari od općeg dobra treba čuvati kao svoje lične i naravno da im je bilo drago što ja želim učestvovati u akciji gašenja požara. U ovakvim situacijama svi su dobrodošli“, pojašnjava hrabri 14-godišnjak.

Nekoliko dana je zajedno s mještanima pokušavao spasiti kuće na prostorima gdje vatrogasna kola nisu mogla prići. Aliju ovo nije prva humana akcija u kojoj je učestvovao, a ističe da mu je očuvanje prirodnih bogatstava uvijek na prvom mjestu.

“Uvijek volim učestvovati u humanim akcijama. Nedavno smo prikupljali novac za kupovinu paketića koje smo poklonili djeci izbjeglicama. Također sam član grupe za spas rijeke Neretvice 'Pusti me da tečem' i svi se borimo da zaštititimo rijeku Neretvicu jer bi izgradnja centrala dovela do potpune katastrofe i uništenja prirode“, kaže Ali koji je član kadetske ekipe FK Klis Buturović Polje.

Za kraj ističe kako sebe ne smatra herojem nego osobom koja voli da bude na usluzi drugima.

„Nisam jedini među svojim vršnjacima koji vole humanost. Tako doprinosimo zajednici, naročito kada je riječ o očuvanju prirode i pomoći ljudima u nevolji“.

Ali Sarajlić dječak koji se ne plaši vatre
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG