Linkovi

Alge kao mogući ključ za održivu budućnost


Ilustracija
Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu (UC San Diego) i kompanija Algenesis su postigli značajan napredak u razvoju biorazgradivih materijala. Oni su razvili jednu vrstu plastike na bazi algi koja se može razgraditi za manje od sedam mjeseci.

Profesor Robert Pomeroy, suosnivač Algenesisa, ističe da je njihova namjera bila stvaranje potpuno biorazgradivih materijala. Nakon šest godina istraživanja, uspjeli su da razviju plastiku na bazi algi, polimer nazvan TPU-FC1, odnosno biodegradabilni termoplastični poliuretan.

Čak 97% ovog materijala može se razgraditi u kompostu, što je izuzetno ohrabrujući rezultat.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Scientific reports. Ovaj rad predstavlja ključni korak u borbi protiv problema koje uzrokuje konvencionalna plastika na bazi nafte.

Osim što su uspjeli da stvore ovaj biorazgradivi polimer, istraživači su već koristili TPU-FC1 za proizvodnju prvih biorazgradivih cipela na svetu.

Ovaj proizvodni poduhvat predstavlja praktičnu primjenu njihovog naučnog dostignuća i pokazuje potencijal za širu primjenu ovih materijala u industriji.

Ova inovacija dolazi u pravo vrijeme, s obzirom na ozbiljne probleme koje uzrokuje konvencionalna plastika. Plastika na bazi nafte nije samo štetna po životnu sredinu, već predstavlja i ozbiljan rizik po zdravlje ljudi i drugih organizama.

Proces proizvodnje ove plastike uključuje upotrebu nafte i brojne štetne materije, uključujući PFAS (polifluoroalkilne supstance), koje su poznate po izazivanju raznih bolesti i smetnji kod ljudi, kao što su sterilitet i razvojne smetnje.

Nadalje, konvencionalna plastika se ne razgrađuje potpuno, već se raspada u mikroplastiku koja se nakuplja u okolini i prenosi kroz ekosisteme.

Ove mikročestice plastike mogu se naći čak i u najudaljenijim dijelovima planete, uključujući Antarktik, i mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi, uključujući i uticaj na reproduktivni sistem.

Stoga, razvoj biorazgradivih materijala poput TPU-FC1 je ključan za smanjenje negativnog uticaja plastike na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Ovaj napredak otvara put ka održivijoj budućnosti, gde će plastika biti manje štetna i gdje će se više pažnje posvetiti kreiranju materijala koji su prijateljski nastrojeni prema životnoj sredini.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG