Linkovi

Alex Jones obavezan da plati 965 miliona dolara porodicama žrtava pucnjave u školi Sandy Hook


Aleks Džons tokom sudskog procesa u gradu Voterberiju (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Teoretičar zavjere desničarskog opredeljenja Aleks Džons u obavezi je da plati najmanje 965 miliona dolara odštete porodicama žrtava masovne pucnjave u osnovnoj školi Sendi Huk u američkoj državi Konetikat – zbog tvrdnji da su glumci lažirali tu tragediju.

Presudom donijetom poslije tronedeljnog procesa pred državnim sudom u gradu Voterberiju – daleko je premašen iznos od 49 miliona dolara – čime je zaključen sličan postupak koji je protiv njega vođen u Teksasu.

Džonsa su tužili rođaci dvadesetoro djece ubijene u pucnjavi decembra 2012.

On je godinama tvrdio da je masovno ubistvo inscenirano kao dio navodne zavjere američkih vlasti da bi se američkim građanima oduzelo oružje.

Porota je odlučila da bi tužiteljima trebalo dodijeliti i naknade za advokate – a te sume bi trebalo da budu utvrđene u novembru.

Džons je poruučio da će se žaliti na presudu – uz opasku da se bori, kako se izrazio, protiv Golijata.

Pravni zastupnici osam žrtava masovne pucnjave u školi Sandy Hook su u završnim riječima prošle nedelje rekli da je Jones godinama sticao profit iznoseći laži o pucnjavi – koja je privukla pratioce njegovoj internet stranici Infowars i povećala prodaju različitih proizvoda.

Takođe, porodice su pretrpjele decenijsku kampanju uznemiravanja i prijetnji njegovih sljedbenika, izjavio je tada advokat Kris Matej.

"Svaka od ovih porodica je tugovala dok ih je Jones gazio”, bilo je jedno od Matejevih obraćanja članovima porote u završnim riječima.

Proces su obilježila svjedočenja porodica koje su prepričavale u kojoj mjeri su im štetile Jonesove lažne tvrdnje.

Presudi suda u Konetikatu prethodio je proces u Teksasu u kom je porota odlučila da Jones i komapnija koju vodi treba da plati 49,3 miliona dolara roditeljima poginulih u pucnjavi u Sandy Hooku.

Inače u teksaškom gradu Ostinu nalazi se sjedište Jonesove kompanije Infowars.

XS
SM
MD
LG